Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Осми пут постављено обележје отетим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

10. 05. 2019.

Аутор: УНС

Осми пут постављено обележје отетим новинарима

Данас је у осми пут постављена спомен-плоча отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу између Зочишта и Велике Хоче код Ораховца. Представници Удружења новинара Србије, колеге из УНС-а на Косову и Метохији, као и чланови породица су на месту отмице поставили таблу на којој на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. отете наше колеге новинари. Тражимо их“.

Говорећи у име породица Перенић и Славуј, супруга отетог Ранка Перенића је изјавила да је данас после толико времена тешко говорити, али да ипак очекује правду. „Шта да кажем, а да ви то не знате. Потребна је добра воља, а добре воље нема. Мислим да је довољно што сам ту и да моје присуство говори више од речи“, рекла је Перенић.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић је истакао да Удружење и колеге никада неће одустати од захтева да се траже они који су починили овај злочин.

„Нико нас неће обесхрабрити да тражимо истину, да пронађемо колеге и да за њих обезбедимо правду“, рекао је Брајовић и истакао пример убијеног новинара Славка Ћурувије, а да се у истрази на Косову и Метохији посебно ангажовала новинарка Јелена Петковић.

„Нема пречег задатка ни за српске ни за албанске новинаре да не оставе на миру људе чији је посао да пронађу оне који дижу руке на новинаре. Ми одавде морамо да пошаљемо јасну поруку да је напад на новинаре, напад на читаво друштво у ком се некажњено шетају убице новинара“, истaкао је Брајовић.

Постављању плоче присуствовао је и шеф мисије ОЕБС-а на Косову. Он је нагласио да се морају пронаћи сви који су од 1998. починили убиства, отмице и нападе на новинаре на Косову.

„Ја сам пре свега одлучан да не смемо да заборавимо оно што се дешавало овде. Морамо да наставимо свој посао. Знате какав је био конфликт, знате шта он подразумева, али новинари морају да наставе да раде свој посао. Најважнија порука коју шаљем одавде јесте да је некажњивост неприхватљива, да злочини који су почињени над новинарима не могу и не смеју бити заборављени“, рекао је Јан Брату.

„Један случај је решен у Хагу. Имамо још 14 случајева који нису решени. На крају крајева ово је питање владавине права и слободе медија, не ради се само о новинарима, већ и о породицама и имајући у виду да је некажњивост неприхватљива у било ком облику“.

Он је истакао да ће ОЕБС пратити судски процес који је први пут покренут јер је откривен починилац који је срушио плочу Славују и Перенићу.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић је сагласан са позивањем на одговорност свих који су починили злочине и који су у овом периоду свесно прикривали чињенице и нису ништа урадили да се покрене истрага.

„Данас смо дошли овде да осми пут поставимо плочу нашим колегама. Искрено се надам да је ово последњи пут и да она више неће бити симбол нерада институција које су требале да открију починиоце. Оно што нам даје наду јесте чињеница да је полиција по први пут открила починиоца. Очекујемо да сличну поруку пошаљу и тужилаштво и суд. Тражимо да тужилаштво затражи максималну казну за оног ко је срушио ову плочу“, рекао је Ничић.

Плоча је последњи пут срушена 30. јануара ове године тешком грађевинском машином. Три дана касније пронашли су је новинари испод депоније смећа која се налази у близини места скрнављења. Тек након овог проналаска косовска полиција је извршила увиђај, покренула истрагу и први пут привела осумњиченог који је изјавио да је почињено дело етнички мотивисано.

Славуј и Перенић нестали су на новинарском задатку 21. августа 1998. године када су отишли на новинарски задатак да ураде причу о отетим монасима Манастира Зочиште које је отела, а потом ослободила Ослободилачка војска Косова. Скренули су на споредни пут који води у винограде и од тада се о њима не зна ништа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси