Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  “Не тражимо привилегије, већ расветљавање убистава и нестанка новинара”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 05. 2019.

Извор: www.radiokim.net

“Не тражимо привилегије, већ расветљавање убистава и нестанка новинара”

На Светски дан слободе медија, новинари, представници удружења и међународни званичници на Косову упозорили су на нерешене случајеве убиства и нестанка 14 медијских радника на Косову, на угрожену безбедност и притиске на новинаре, финансијску нестабилност и лоше услове рада.

Петнаест новинара је нестало или је убијено у периоду рата на Косову. Само је један случај расветљен. Двадесет година након сукоба, још увек се чека на правду за још четрнаест колега. Председавајући Саветом за штампу Имер Мушкољај казао је да морамо стално говорити о проблему некажњивости починилаца злочина над новинарима.

„Имамо велики терет као заједница што нисмо решили судбину наших колега већ двадесет година. Ово треба да буде аларм за правосудне институције и не треба више да се оправдавамо изговорима да се ради, истражује, већ треба да покажемо резултате. Ми не тражимо привилегије, да случајеви убистава новинара имају приоритет, у смислу поступања у њима, већ само тражимо да се ови случајеви расветле“, казао је Мушкољај.

На исти проблем је указао и председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић, подсетивиши да је седам пута рушена спомен плоча која подсећа на убијене и нестале новинаре. Такође је нагласио и потребу формирања Комисије која би се бавила расветљавањем њихове судбине. Истовремено, Ничић је као проблем истакао и лошу безбедност и притиске којима су поједини медији били изложени у протеклом периоду.

„Полиција није истражила хакерске нападе на портал „Слободно српски“ који је обаран пет пута, прва три пута су пријављена полицији. Настављене су претње и притисци на портал Коссев из Митровице, имали смо увреде и претње и на рачун наших колега из Телевизије Ким“, казао је Ничић.

Ничић је подсетио и на финансијску нестабилност српских медија, истакавши да су међународни фондови све мањи, као и да Канцеларија за заједнице при кабинету премијера Косова већ три године не расписује конкурс за подршку мањинским медијима. У том смислу је реаговао и на недавну изјаву председника Србије Александра Вучића који је казао да странци финансирају поједине медије, како би урушили углед Српској листи и угрозили српско јединство.

„Што се тиче (изјаве) председника Вучића да странци дају милионе долара српским медијима, ја, а верујем и већина мојих колега, би подржали председника Вучића да је заправо критиковао странце што не дају милионе долара српским медијима већ, иако финансирају поједине медије, то је на нивоу некаквих мрвица, за неко пуко преживљавање“, навео је Ничић.

Страх и насиље су постали рутина за новинаре широм света, казао је амбасадор Оебса на Косову, Јан Брату. Он је поручио да владе морају да предузму мере како би се тај ланац некажњавања напада на новинаре прекинуо. 

„Новинари треба да буду у могућности да се ослањају на ефикасност институција правосуђа како би могли да раде одговорно и без страха од застрашивања“, казао је Брату.

Према последњем извештају Репортера без границе Косово је напредовало по питању медијских слобода.

„Годишњи извештај Репортера без граница који је објављен пре неколико недеља, каже да се Косово налази на 75 месту. Прошле године је било рангирано на 78. Удружење новинара на Косову сматра да је ово алармантно стање за косовске институције и да треба да учине нешто како би се унапредила слобода медија“, казала је председница Асоцијације новинара Косова, Гентиана Беголи Пустина.

Новинари су данас, пре одржавања конференције, извели кратак перформанс испред зграде Владе и Скупштине Косова. Са камиона је пуштен разглас са кога су се чули интервјуи и изјаве косовских званичника који су на увредљив начин говорили о медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси