Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Савет за штампу Косова: Текст РТК подстиче језик мржње и крши обавезу истинитог извештавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

01. 02. 2017.

Извор: УНС

Савет за штампу Косова: Текст РТК подстиче језик мржње и крши обавезу истинитог извештавања

Савет за штампу Косова јуче је одлучивао о жалби Удружења новинара Србије на Косову против онлајн издања јавног сервиса Радио телевизије Косова (www.rtklive.com), у вези са текстом објављеним у јануару ове године под називом: “Откривена мрежа руске шпијунаже на Косову”.

Савет се једногласно сложио да је текстом прекршено поглавље Кодекса о истинитом извештавању (Поглавље II), као и поглавље против подстицања језика мржње (Поглавље III).

Ради се о тексту „који може да створи јавно линчовање једног новинара поменутог са иницијалима, али познатог за јавно мњење, као и осталих особа, које се, на основу проблематичних извора, оптужују као руски шпијуни, а никоме од њих, или неком надлежном органу, није дата могућност да се огласи поводом овог питања“, наводи се у одлуци Савета. 

Савет за штампу Косова сматра за неприхватљиву ову форму извештавања, која може да угрози безбедност наведених особа.

Подсетимо, у непотписаном тексту "Dekonspirohet rrjeti i spiunazhit rus në Kosovë" (“Откривена мрежа руске шпијунаже на Косову”) објављеном 18. јануара на сајту Радио-телевизије Косова, стоји да „на Косову постоји мрежа сарадника Руске федерације“, наводе се имена и презимена наводних сарадника и тврди да је међу њима и новинар ком су објављени иницијали. Текст се позива на податке Обавештајне агенције Косова који су наводно јавно објављени крајем 2016. године.

С обзиром на то да овакав извештај није објављен на сајту Обавештајне агенције Косова, Удружење новинара Србије затражило је од ове агенције, на основу Закона о увиду у јавна документа, извештај на који се РТК позива.

Удружење новинара Србије на Косову жалило се и Независној комисији за медије и Савету за штампу Косова.

Претходно, УНС и ДНКиМ су у реаговању тражили да РТК овај текст повуче са сајта, и подсетили на одговорност овог јавног сервиса за мартовски погром 2004. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси