Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  “Писање РТК позив на линч”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

20. 01. 2017.

Извор: www.radiokim.net

“Писање РТК позив на линч”

На текст РТК о наводном разоткривању руске шпијунске мреже и данас стижу критике из српске заједнице. Новинари и представници СНФ сматрају да је ово позив на линчовање појединих Срба. Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић подсећа да није први пут да поједини косовски медији објављују лажне и непроверене информације, али сматра да је забрињавајуће када се такве информације пласирају из јавног сервиса.

 „Ово је директан позив на линч и позив на убиство, јер проглашавање било ког Србина на Косову за руског шпијуна је претварање тог човека у мету екстремиста и екстремистичких група. Мислим да би косовске институције и међународна заједница требало да хитно реагују поводом овога“, казао је Ничић за Б92.

И Живојин Ракочевић, новинар из Грачанице сматра да су писањем овог текста доведени су опасност животи неколико људи.

„Ова лажна вест РТК је слична оној која је била 17. марта 2004. године. Ако некога на Косову и Метохији прогласите руским шпијуном ви сте му потписали смртну пресуду. То је врло опасно, то је непрофесионално, то је једно зло извештавање које мора да престане, нарочито када су тензије ужасно подигнуте као сада на Косову и Метохији“, упозорава Ракочевић.

Наиме у тексту непознатог аутора објављеном на сајру јавног сервиса Радио телевизије Косова под називом „Разоткривена мрежа руске шпијунаже“ наводи се да косовска безбедносна агенција има податке о деловању руске шпијунске мреже коју предводи Драгана Трифковић из Београда. У тексту се даље наводи да за потребе шпијунаже Трифковићева ангажује и људе са Косова, међу којима су Марко Јакшић и Славиша Ристића са севера, Звонко Михајловић из Штрпца, као и новинар из Грачанице Б.Н. 

Марко Јакшић, некадашњи члан ДСС из Косовске Митровице, међутим, каже за РТВ КИМ да је овакво писање РТК „обична политичка глупост“. Јакшић је овом приликом подсетио и на народну изреку „Пас лаје, ветар носи“.

„Што се мене лично тиче, ја са својих 65 година никада нисам пристао да будем сарадник ни српских обавештајних служби као што су БИА и ДБ, а камо ли руских служби. Што се тиче мог наводног шпијунског рада мислим да су то најобичније глупости, јер све се зна ко и шта ради. Само писање има за циљ да скрене пажњу ЕУ на „опасност од стране Русије на Балкану“, а пре свега на Косову, рачунајући да ће их тако ЕУ и Нато пригрлити“, каже Јакшић.

Иако сматра да је писање РТК непрофесионално, каже да их неће тужити.

„Коме да тужим, суду државе коју ја лично не признајем? Ја се осећам грађанином Србије тако да ти судови нису моји“, каже Јакшић.

Поводом писања РТК огласио се и Српски национални форум који је упозорио да је јавни сервис грубо прекршио новинарске кодексе, и свесно или не угрозило професионални, па чак и физички интегритет суграђана српске националности.

“РТК се јасно и недвосмислено обрушила на један број Срба, етикетирајући их као чланове некакве мреже шпијуна која ради за Руску федерацију. На овај начин РТК је потпуно јасно дефинисала поједине виђеније Србе као мете које екстремисти врло лако могу схватити за особе које треба ликвидирати. Непотребно је рећи колико је узнемирење и страх овај текст унео међу српски народ”, наводи се у саопштењу СНФ.

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије поводом поменутог текста траже од УНС и ДНКиМ траже да косовска медијска заједница, професионална удружења, Савет за штампу хитно реагују на овакво писање јавног сервиса, чији су текст преузели и други албански медији на Косову.

Они очекују од мисије ОЕБС на Косову и осталих међународних представника да се јавно огласе поводом писања РТК, посебно имајући у виду да је лажна вест коју је објавио јавни сервис РТК била покретач насиља над Србима у марту 2004. године, када је објавио да су за утапање два албанска дечака у реци Ибар на северу Косова криви Срби.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси