Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: РТК да одговара за текст у ком Србе означава руским шпијунима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

19. 01. 2017.

УНС и ДНКиМ: РТК да одговара за текст у ком Србе означава руским шпијунима

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују писање косовског јавног сервиса, Радио телевизије Косово (РТК), који је на албанском језику објавио непотписан текст у ком се инсинуира да је „познати српски новинар са Косова, из Грачанице“ са иницијалима Б.Н. руски шпијун.

У тексту  који се позива на косовску обавештајну агенцију стоји и да Б.Н. прикупља средства из западних земаља присутних на Косову, а наведен је и низ имена и презимена Срба који се оптужују за шпјунажу у корист Русије. 

УНС и ДНКиМ траже да косовска медијска заједница, професионална удружења, Савет за штампу хитно реагују на овакво писање јавног сервиса, чији су текст преузели и други албански медији на Косову.

УНС и ДНКиМ очекују од мисије ОЕБС на Косову и осталих међународних представника да се јавно огласе поводом писања РТК , посебно имајући у виду да је лажна вест коју је објавио јавни сервис РТК била покретач насиља над Србима у марту 2004. године, када је објавио да су за утапање два албанска дечака у реци Ибар на северу Косова криви Срби.

УНС и ДНКиМ истичу да се оваквим писањем у животну опасност не доводи само „познати српски новинар Б.Н.“, већ и група људи која је без икаквих доказа фотографијама, именом и презименом, означена за руске шпијуне.

УНС и ДНКиМ подсећају да је на Косову и Метохији убијено и нестало седам српских новинара и медијских радника у периоду од 1998. године до 2000. године, а да до данас ниједан починилац није откривен, нити ЕУЛЕКС и косовски надлежни ишта раде по питању истрага.  

УНС и ДНКиМ сматрају да је јавни сервис Косова прекршио професионалне стандарде објављивањем непотписаног текста, у ком се без доказа група људи оптужује за шпјунажу у корист Русије и доводи у животну опасност.

УНС и ДНКиМ траже да се овај текст повуче са интернет страна РТК, као и из осталих медија који су га пренели, а да се професионалне организације, судови части и Савет за штампу изјасне о одговорности уредника за објављивање оваквог садржаја.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси