Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Новинарима на КиМ ОЕБС поделио заштитне прслуке и јакне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

23. 09. 2016.

Аутор: К. К. Извор: УНС, ОЕБС

Новинарима на КиМ ОЕБС поделио заштитне прслуке и јакне

Због угрожености новинара и медијских радника који раде на Косову и Метохији, УНС на Косову и Асоцијација професионалних новинара Косова обратили су се прошле године Мисији ОЕБС-а са иницијативом да се новинарима на задатку помогне обезбеђивањем заштитне опреме – прслука и јакни са ознаком „PRESS“, што је ова организација и учинила.

У просторијама ОЕБС-а у Приштини шеф Мисије ОЕБС на Косову Жан Клод Шлумберже председнику УНС-а на Косову Будимиру Ничићу и председнику Асоцијације професионалних новинара Косова Шкељћиму Хусенају предао је данас по 50 комплета јакни и прслука за чланове Удружења.

Делегацију УНС-а, осим председника Ничића, у ОЕБС-у су чинили и Исак Воргучић и Дарко Димитријевић.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић захвалио се ОЕБС-у и рекао да су они једна од ретких међународних организација на КиМ која се интересује за проблеме медија, пре свега када су напади на новинаре и медијске раднике у питању.

“На Косову су медији често физички угрожени, без обзира да ли су Срби, Албанци или неки други. Ми нападаче не делимо по националној и верској основи, али је за разлику од региона и света овде проблем што кад се новинари нападају то остаје нерасветљено у више од 90 одсто случајева. Нерешени случајеви напада на новинаре шаљу лошу поруку. Шаљу поруку и потенцијалним нападачима да су напади на новинаре дозвољени и некажњиви. Надам се да ће ова опрема са универзалним натписом 'PRESS' допринети да на терену ми новинари будемо једно. Ми смо новинари и нас заједнички циљ је истина за коју треба сви да се боримо”, рекао је Ничић.

 

Председник Асоцијације професионалних новинара Косова Шкељћим Хусенај такође се захвалио ОЕБС-у на донираној опреми и рекао да су проблеми новинара на Косову углавном заједнички.

 “Нападају се сви новинари, и Албанци и Срби и сви остали. Хвала ОЕБС-у на разумевању наших проблема”, рекао је Хусенај.

 „Новинари на Косову немају лак посао, и често се у свом раду суочавају са опасним ситуацијама.  Рад новинара постаје још опаснији када извештавају о протестима и насилним демонстрацијама. Да би могли безбедније да извештавају, потребно је да буду препознатљиви“, рекао је Шлумберже.

Шлумбергер је подстакао председавајуће удружења новинара да наставе да подржавају рад медија и сигурност новинара, навели су из Мисије ОЕБС-а на Косову.

„Данас смо вам дајемо прслуке и јакне са видљивом ознаком „ПРЕСС“. Надам се да ће вам помоћи у раду, али се истовремено и надам да неће бити много таквих прилика на местима са којих извештавате,“ додао је амбасадор.

Мисија ОЕБС ће у наредним месецима доставити удружењима новинара Водич за сигурност новинара током извештавања о протестима, са саветима и експертизом за извештавање са протеста и насилних демонстрација. Овај водич ће помоћи новинарима да избегну повреде и/или оштећења опреме током рада.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси