Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС на Косову: У српским медијима објавити нови јавни позив за избор чланова Радне групе за избор директора РТК 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

13. 09. 2016.

УНС на Косову: У српским медијима објавити нови јавни позив за избор чланова Радне групе за избор директора РТК 2

Удржење новинара Србије на Косову тражи да Управни одбор Радио телевизије Косово ( РТК ) поништи јавни позив за избор седмочлане Радне групе која треба да бира директора телевизијског канала на српском језику (РТК 2) јер није објављен у српским медијима.

УНС на Косову истиче да је Управни одбор РТК јавни позив објавио само на албанској страници сајта РТК, а не и на страници РТК 2 која је на српском језику нити на било ком другом српском медију.

УНС на Косову сматра да је овим поступком Управни одбор избор директора РТК 2 учинио нетранспарентним и захтева поништење конкурса чији рок истиче  данас ( 13.09.2016 ) у 16 часова и расписивање новог конкурса који ће бити објављен и у српским медијима.

УНС захтева од представника међународне заједнице на Косову, пре свега ОЕБС-а и Канцеларије Европске уније да надгледају поступак избора  Радне групе за избор директора РТК 2, као и процес избора директора РТК2.

УНС подсећа да је  Управни одбор РТК више пута прекршио закон приликом избора Радне групе за избор директора РТК 2, али и при избору директора. Ове тврдње УНС-а доказује чињеница да је инспекција рада Министарства рада и социјалне политике Косова донела одлуку да је упрокос благовременим упозорењима УНС-а Управни одбор РТК свесно прекршио Закон о РТК и за директора РТК2 изабрао кандидата који не испуњава законске услове за ту функцију, након чега је поново расписан конкурс за директора РТК 2 канала.

Радна група има задатак да Управном одбору који је бира предложи кандидате за директора канала на српском језику. Већину у Радној групи треба да чине представници српске заједнице (четири члана), два представника има албанска заједница, а једног остале невећинске заједнице. Чланови Радне Групе морају бити политички независни и представници цивилног друштва или медијски експерти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси