Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и УНС на Косову: Поништити одлуку о избору директора РТК2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

25. 05. 2016.

УНС и УНС на Косову: Поништити одлуку о избору директора РТК2

Удружење новинара Србије (УНС) и Удружење новинара Србије на Косову захтевају од Борда РТК да поништи одлуку о избору директора РТК 2 (канала на српском језику) јер изабрани кандидат не испуњава услове предвиђене Законом о РТК.

 УНС и УНС на Косову истичу да је, иако су благовремено указивали члановима Борда и председнику Комисије за медије у Скупштини Косова Зенуну Пајазитију на неправилности у процесу избора директора РТК 2, Борд РТК свесно прекршио Закон о РТК и на функцију директора РТК 2 изабрао кандидата који  не испуњава законске услове за ту позицију.

УНС и УНС на Косову подсећају да је Никола Крстић изабран за директора РТК 2 упркос члану 31. став 1. тачка 1.2. Закона о радио телевизији Косова према којем „ниједно лице не може бити именовано за члана високог менаџмента укључујући и генералног директора, заменика генералног директора, директоре радија и телевизијски канала и главне уреднике ако је био  посланик, министар, високи службеник централне и локалне власти у последње три године“.

Никола Крстић, којег је Борд РТК јуче изабрао на функцију директора РТК 2, био је заменик председника општине Штрпце до 2015. године.

Такође, према члану 35. Закона о РТК, став 1.2 и подстав 1.2.1 Радна група која бира кандидата за директора РТК 2 треба да има  седам чланова од којих „сви морају бити политички независни и представници цивилног друштва или експерти у медијима“, што није испуњено.

УНС и УНС на Косову истичу да већина чланова Радне групе не испуњавају Законом предвиђене услове и од менаџмента РТК траже да буду објављене њихове биографије. Тако је нпр. Младен Станковић члан Радне групе иако је у кабинету министра за заједнице и повратак владе Косова саветник министра.

УНС је дошао до документа, одговора правне службе РТК који је упућен Борду РТК из којег се види да се правна служба уопште није бавила члановима Закона о РТК на које је протеклих дана указивао УНС. Правна служба РТК је игнорисала тумачење чланова 31. став 1. тачка 1.2 и члана 35. став 1 и подстав 1.2.1 на које је указивао УНС и један од кандидата за директора РТК2 Дарко Димитријевић.

УНС и УНС на Косову немају намеру да фаворизују било ког кандидата већ желе да укажу и спрече кршење закона који се односе на јавни сервис Косова РТК.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси