Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  ТВ Мост синоћ није емитовала "Споразум": Ничић поједине новинаре назвао "такозваним"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

04. 03. 2016.

Извор: http://kossev.info

ТВ Мост синоћ није емитовала "Споразум": Ничић поједине новинаре назвао "такозваним"

Уређивачки колегијум ТВ Мост из Звечана одлучио је да синоћ не емитује епизоду емисије „Споразум“ због, како су оценили, „скандалозне изјаве“ председника Друштва новинара КиМ Будимира Ничића који је 18 новинара, чланова овог удружења, у поменутој емисији назвао „такозваним“ новинарима.

Ови новинари „оштро протестују“ и траже „оштро реаговање руководства Удружења новинара Србије и осталих колега“, а све у циљу, како истичу, „заштите новинарске професије и достојанства оних који се на КиМ-у баве овим тешким послом“.

Са друге стране, председник Друштва новинара КИМ, Будимир Ничић, у изјави за наш портал истиче да су они који не поштују кодекс удружења, за њега лично - "такозвани новинари", те да ће последњу реч о томе да ли су ови новинари прекршили Кодекс удружења или нису, дати Суд части УНС-а. Уредница ТВ Моста Љиљана Јанковић, такође у изјави за наш портал, тврди да, што се емитовања спорне емисије тиче, они нису у обавези да емитују „оно што се коси са њиховом уређивачком политиком“.

„Председник Друштва новинара КиМ, огранка удружења новинара Србије, Будимир Ничић, назвао је синоћ, у емисији 'Споразум', 18 новинара - чланова тог удружења, који су се јавно - именом и презименом, успротивили његовој константној злоупотреби тог струковног новинарског удружења у политичке и друге сврхе, ТАКОЗВАНИМ новинарима,“ истиче се у саопштењу уређивачког колегијума ТВ Мост.

Они даље додају да је „већина оних које је Ничић скандалозно назвао такозваним новинарима“ имају „вишедеценијско искуство у новинарству и бројна признања“, а неки су се, како се додаје у саопштењу, бавили новинарством и „пре него је Ничић и рођен“.

„Ничић се усудио да чланове УНС-а са Косова и Метохије дели на новинаре и оне који по његовом мишљену то нису, и које назива такозваним новинарима, само зато што се нису сложили са његовим саопштењем, које је потписао у име свих чланова УНС-а са Косова и Метохије,“ наводи  се даље.

Уредништво ТВ Мост такође истиче да су „етикетирани новинари“ мишљења да то „није у складу са новинарским кодексом и етиком“, и оним што би требало да ради као „председник свих новинара, чланова УНС-а са Косова и Метохије, а не само оних који слепо слушају његова упутства“.

Ничић: Они који не поштују кодекс нашег удружења, за мене лично су такозвани новинари

У изјави за наш портал председник Друштва новинара КиМ, Будимир Ничић, потврдио је да је у емисији "Споразум" искористио термин „такозвани“. На наше питање зашто је то рекао, Ничић каже:

„Они који не поштују кодекс нашег Удружења, а истовремено су чланови нашег Удружења, или се бар тако представљају, за мене лично су такозвани новинари. У првој и другој реченици Кодекса УНС-а пише: 'Дужност је новинара да следе професионалне и етичке принципе садржане у кодексу и да се супротставе притисцима да те принципе прекрше. Кодекс препоручује солидарност са колегама када су угрожени стандарди професионалног поступања новинара'.“

„Дакле, по мом личном мишљењу, на које верујем имам право, 18 потписника је прекршило овај Кодекс, а да ли су га стварно прекршили, последњу реч даће, надам се, Суд части Удружења новинара Србије. Ако Суд одлучи да нису прекршили Кодекс, обећавам да ћу им упутити јавно извињење,“ додао је он даље.

Ничић је такође подсетио „поједине људе у ТВ Мост који су се препознали као такозвани новинари“, да је, како каже, "основно правило у новинарству да се чује и друга страна“, а не да, како даље додаје, „господа једнострано извештава и пушта и објављује, на пример, Раду Трајковић - да 'пљује' по мени, а да ме не позову за коментар“.

Јанковић: Ко је он да прави две листе новинара, тзв. новинари и друге - где су као новинари

У међувремену, радио Ким јавио је да емисија "Споразум" није синоћ емитована на ТВ Мост, а као разлог за то, ова телевизија је навела да је емисија била "испод норми новинарске професије", те да су поједини новинари помињани у увредљивом контексту.

Иако се у саопштењу за јавност уређивачког колегијума ТВ Мост не наводи да емисија „Споразум“ није синоћ емитована, као ни да је разлог томе Ничићева изјава, у накнадној изјави за наш портал уредница ТВ Мост Љиљана Јанковић потврдила је да емисија "Споразум" није синоћ емитована на овој телевизији.

"На уређивачком колегијуму смо одлучили да не емитујемо емисију, с обзиром на то да је он (Будимир Ничић, прим.ред.) групу новинара, која је исказала своје мишљење, међу којима сам ја, Нада Смикић, Славица Радуловић и Зоран Влашковић, назвао тзв. новинарима а у вези са инцидентом из децембра прошле године," казала је Јанковић за наш портал и додала:

„Ја сам сматрала, заправо и колегијум је донео одлуку да је оваква изјава увреда професије, увреда новинара и достојанства људи који се овде бавимо тим тешким послом на Косову и Метохији. Истовремено, ми смо сви чланови УНС-а, а он председник огранка на Косову и Метохији, и друго - ко је он да прави две листе новинара - тзв. новинари и друге - где су као новинари."

На наше питање да ли је ТВ Мост била у обавези да, према уговору, као чланица Мреже, емитује емисију "Споразум", Јанковић каже:

"Нисмо у обавези да емитујемо уколико проценимо да то није пројекат мреже, те да није у складу са нормама професије и неким опште прихваћеним нормама понашања. То смо ми њима и саопштили и упутили смо једно писмо људима који раде пројекат. Очекујемо од њих одговор, али у сваком случају, не морамо да емитујемо оно што се коси са нашом уређивачком политиком."

Емисија „Споразум“ пројекат је Косовске фондације за отворено друштво (КФОС), а партнери пројекта су Фондација Докукино, НГО Актив, Независна ТВ Мрежа, РТВ Ким и КОСМА мрежа. Емисија се два пута месечно емитује на свим телевизијама чланицама ТВ Мреже - НВО регистроване на Косову (ТВ Мост, ТВ КиМ, ТВ Пулс, ТВ Херц, ТВ Мир), као и на Б92 инфо. Синоћ је, осим на ТВ Мост, емисија „Споразум“ емитована на свим осталим телевизијама, чланицама ТВ Мреже, а тема емисије је била управо медијска слика Косова.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

06.03.

2016.

Diplomirani novinar [нерегистровани] у 20:20

začuđen po milioniti put

Zaista me čude vaše reakcije kao jednog novinarskog društva. Zbog takozvanih novinara i takozvanih fakulteta sa takozvaniim profesorima ja sam prestao da se bavim novinarstvom onda kada sam završio fakultet. Sramota je nalaziti se u današnjem okruženju koje se naziva novinarstvom. I što im veću zaštitu pružate to je gora situacija svakog dana. To što nekome na papiriću piše press ne znači da on automatski zaslužuje potpunu zaštitu novinarskih društava i kolektiva. Njegova dela govore o njegovom znanju i njegovoj vrednosti. Takozvani novinari su naša stvarnost i naša sramota. Zbog zaštite takvih i vi sami ostajete bez kvalitetnih ljudi, a žrtva je novinarstvo. Ako tražite slobodu govora dopustite je i protiv novinarstva. Zaslužilo je to.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси