Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Српски новинари без превода на конференцији Владе Косова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

19. 01. 2016.

Аутор: М. С. Извор: УНС

Српски новинари без превода на конференцији Владе Косова

На јучерашњој конференцији Владе Косова у Пришини, којој је присуствовао и премијер Косова Иса Мустафа, није био обезбеђен превод за новинаре српских медија. Након писане жалбе УНС-а Влади Косова, медијима је прослеђен превод уводног излагања косовског премијера.

 

Медији на Косову позвани су јуче да присуствују "донаторској конференцији о спровођењу стратегије  за спречавање насилног екстремизма и радикализма који води у тероризам" у седишту Владе Косова у Пришини. Међутим, на конференцији није било превода за српске медије.

Удружење новинара Србије на Косову је након конференције упутило жалбу Влади Косова у којој је затражен одговор на питање због чега није испоштована законска и уставна обавеза о поштовању права на употребу службених језика. Истовремено, жалба је упућена и Канцеларији повереника за језике Владе Косова.

Након сат времена, медијима на српском језику из Владе Косова стигао је превод говора косовског премијера Исе Мустафе.

Одмах затим одговор је стигао и из Канцеларије повереника за језике на Косову. У њему се наводи да ће бити спроведене све законске мере како био овај проблем био превазиђен.

"У међувремену ћемо Вас редовно обавештавати о предузетим мерама и активностима у вези са овим случајем", стоји у одговору Канцеларије повереника за језике упућено председнику Удружења новинара Србије на Косову Будимиру Ничићу.

УНС је и овај, као и све претходне случајеве кршења права на употребу језика и информисање јавности, примио са забринутошћу и наставиће да прати и супроставља се кршењу законске и уставне обавезе о равноправној употреби службених језика на Косову.

Подсетимо, УНС је у више наврата је протествовао против кршења овог закона од стране кабинета председнице Косова Атифете Јахјаге, као и недавно када Канцеларија Европске уније на Косову, на конференцији у Приштини, није обезбедила превод за новинаре српских медија, након чега је из Канцеларије ЕУ упућено јавно извињење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси