Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  “Бели божур” Прес служби косовске Скупштине, “Црни” Општини Штрпце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 12. 2015.

Извор: ДНКиМ

“Бели божур” Прес служби косовске Скупштине, “Црни” Општини Штрпце

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић уручио је данас признање “Бели божур” Дирекцији за медије и односе са јавношћу Скупштине Косова пошто је, према оцени највећег броја чланова удружења, ово одељење Скупштине Косова имало најтранспарентнији и најбољи однос према медијима и новинарима. Црни божур је остао неуручен пошто се нико од представника општине Штрпце није појавио на церемонији доделе.

Новинари су гласајући путем интернета одлучили да "Бели божур" ове године припадне Дирекцији за медије и односе са јавношћу Скупштине Косова. 

Директор Дирекције  за медије и односе са јавношћу Скупштине Косова Шериф Коњуфца, захвалио се Удружењу новинара Србије на урученом признању рекавши да ће наставити да се труде да без обзира на националност помогну свим новинарима како би вест што пре стигла до гледалаца.

“Ми имамо сајт Скупштине Косова где редовно објављујемо информације на српском језику. Такође радимо и Билтен на албанском, српском и турском језику, а сви скупштински материјали се штампају тројезично. Наравно радићемо и даље и трудићемо се да још боље сарађујемо са медијима”, рекао је Коњуфца.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић захвалио се Дирекцији за медије и односе са јавношћу Скупштине Косова на професионалном односу према медијима.

“Претпостављам да и код вас постоји доза нелагодности од тога шта ће вам рећи неке усијане главе што примате признање од српских новинара, као што можда и код нас постоје усијане главе које ће нас критиковати што вама дајемо то признање. Међутим, на то не би требало да се обазиремо ни ми ни ви јер радимо професионално свој посао. Ви сте ове године сасвим заслужено добили ово признање јер сте увек на услузи новинарима и када је слање саопштења у питању, али и у самој Скупштини. Драго ми је што се и наше колеге приликом гласања нису руководиле тиме ком систему која институција припада и које је етничке припадности неко ко је на челу те институције”, рекао је Ничић.

На листи кандидата за признање Бели божур после Прес службе Скупштине Косова највећи број гласова добио је Дом културе Грачаница, док треће место деле министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, Општина Ранилуг, заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и председник оштине Грачаница Владета Костић.

Институција, која је према гласовима чланова Удружења новинара Србије на Косову најлошије током 2015. године сарађивала са медијима на Косову и показала према њима нетранспарентан однос је Општина Штрпце. Нико од представника ове локалне самоуправе се данас није појавио на церемнији уручења.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић изјаво је да је Општина Штрпце такође заслужено добила ове године Црног божура и да му је драго што је већина колега то препознала.

“У општини Штрпце су се ове године дешавали многи битни и важни процеси и доносиле важне одлуке. Мислим да је јавност била ускраћена да се детаљније информише о тим дешавањима зато што није постојала сарадња представника те општине са новинарима и медијима и то доказује колико је наш систем вредности поремећен и колико поједини политичари немају обзира према јавности и према грађанима, а пре свега према онима који су их довели у те фотеље. Ми новинари морамо да указујемо свакодневно на то. Морамо да будемо упорни јер смо ми на неки начин контролори њиховог рада”, нагласио је Ничић.

Високо место у рангирању за "Црни божур", заузели су и покрет Самоопредељење, Посланички клуб Српске листе, заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и министар администрације и локалне самоуправе Владе Косова Љубомир Марић.

Бели и Црни божур, Удружење новинара Србије на Косову установило је 2014. године са намером да укаже на позитивне примере и проблеме у сарадњи институција на Косову са медијима у њиховој заједничкој мисији обавештавања јавности и транспарентности у раду.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси