Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Брајовић: Срби на КиМ-у нису добили независни ТВ канал "заслугом" политичара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

14. 12. 2015.

Извор: kossev.info

Брајовић: Срби на КиМ-у нису добили независни ТВ канал "заслугом" политичара

Срби на Косову "заслугом" политичара нису добили независни телевизијски канал који им по Ахтисаријевом плану и Уставу Косова припада. Разочаран сам одлуком српских посланика у Скупштини Косова који нису били јединствени и који нису подржали кандидата за Управни одбор РТК, које је подржало Удружење новинара Србије - рекао је генерални секретар УНС-а и један од иницијатора идеје о независном српском ТВ каналу на Косову, Нино Брајовић, гостујући у емисији "Слободно српски".

 

Ускоро би требало да се мења закон о РТК, о начину финансирања и то је прилика да се грешке исправе, истакао је такође Брајовић. 

Наводећи да "ретко кад политичари разумеју оно што је добро за грађане," те да је "београдска власт била против Ахтисаријевог плана" и да није била спремна да се "ангажује на било ком појединачном политичком питању", Брајовић је рекао:

"Ми смо се изборили за то посебно питање које је у интересу новинарске професије, јер нам је то и посао," додајући:

"Међутим, касније, када су се доносили закони у Скупштини Косова, ми нисмо имали довољну подршку ни овдашњих посланика, ни Београда да се инсистира на независном каналу, који би имао независну управу, независно финансирање и који би требало да има седиште у Грачаници, јер гротескно је имати телевизију у граду у коме данас не живе Срби, а живело их је 40.000."

Он је истакао и да је разочаран одлуком, пре свега српских посланика у Скупштини Косова, који нису били јединствени и приликом недавног избора за члана Управног одбора РТК-а и који нису подржали кандидата које је подржало Удружење новинара Србије.

"Ми смо подржали Маријану Симић и стојимо иза њеног рада и квалитета, али стојимо пре свега иза принципа да је потребно да у стручним телима у управним одборима медијских кућа седе новинари са знањем и искуством, а не политичари који никада нису медијској заједници полагали рачуне о томе шта се ради у јавном сервису Косова," рекао је он.

Генерални секретар УНС-а је казао да "још увек постоји шанса" да политичари исправе своју грешку из 2012. године када је усвојен Закон о Радио телевизији Косова, по коме је, како неки тврде, тај независни ТВ канал припао Србима у оквиру јавног сервиса Косова и који се зове РТК2.

"Ускоро би требало да се мења закон о РТК о начину финансирања и сада је прилика да се о томе разговара и да се грешке исправе," додао је он.

Говорећи о медијима уопште, он је истакао да "политичари иначе не воле независне медије, јер их они доводе, како је рекао "на брисани простор."

Паметни политичари морају да раде тако да мисле да ће сутра, ако не данас, доћи у позицију да су им потребни независни медији," рекао је он. 

Брајовић се истовремено осврнуо и на "случај" министра одбране Србије Братислава Гашића који је недавно увредио новинарку Б92, говорио је о такозваном државном удару у Србији, као и односу Београда према Косову.

Целу емисију "Слободно српски" са Нином Брајовићем можете погледати ОВДЕ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси