Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Поново нејединство међу српским посланицима у Скупштини Косова?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

01. 12. 2015.

Извор: Радио Контакт Плус

Поново нејединство међу српским посланицима у Скупштини Косова?

Скупштина Косова је синоћ изабрала Ивана Вељковића из Штрпца за члана Управног одбора Радио Телевизије Косова (РТК) из српске заједнице.

 

Вељковић, који је и раније обављао ту функцију, добио је 55 гласова посланика, а његов противкандидат Маријана Симић 11 гласова. Како Контакт плус радио сазнаје српски посланици били су подељени по овом питању.

Генерални секретар Удружења новинара Србије, Нино Брајовић сматра да политичке странке места у Регулаторним телима држе као свој партијски плен, што свакако неће помоћи поправљању медијске сцене на Косову и Метохији.

“Неки чланови Српске листе су лобирали и код посланика Албанаца да гласају за Вељковића. Ми смо мислили да се обратимо Српској листи са питањем да ли је та листа јединствено гласала за Маријану Симић, као некога кога је предложила српска медијска заједница, као неко ко би према нашем мишљењу испуњавао услове, за разлику од политичара који је већ седео на том месту и никада никога из медијске заједнице није обавештавао о томе шта се дешава или консултовао за питања која су од значаја за рад РТК, будући да у оквиру њега постоји канал на српском језику”, казао је Брајовић за Контакт Плус радија. 

Потпредседник Скупштине Косова из редова "Српске листе" Слободан Петровић изјавио је Контакт плус радију да је послушао препоруку приликом гласања, али да исход гласања показује да то нису учинили сви из Српске листе.

“Очигледно је да то нису учинили сви. Гласање је било тајно, али немогуће ми је да је свих 11 посланика Српске листе било јединствено. Ја сам раније присуствовао и састанцима са људима из српске  медијске струке и дао сам им подршку” казао је Петровић.

Конкурс за српског члана Управног одбора  РТК недавно је поново расписан, јер на прошлом конкурсу крајем јула ниједан од предложене двојице кандидата из српске заједнице: Иван Вељковић и Спасоје Цветковић, није добио потребан број гласова.

Тада је Удружење новинара Србије (УНС) на Косову негативно реаговало поводом одлуке „ad hoc" комисије да за за чланове Управног одбора Радио телевизије Косова предложи Скупштини два српска кандидата: Ивана Вељковића из Штрпца и Спасоја Цветковића из Београда, сматрајући да ниједан од предложених не испуњава услове за то и да су блиски политичкој власти, конкретно посланицима из Штрпца.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси