Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Наш приоритет - независни српски канал
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

13. 10. 2015.

Аутор: Р. Комазец Извор: www.jedinstvo.rs

Будимир Ничић, председник Друштва новинара Косова и Метохије

Наш приоритет - независни српски канал

Српски медији на Косову не могу да опстану од маркетинга, јер тога нема, јер нема економије и привреде, па самим тим нема ни конкуренције ни маркетинга. Наша је идеја била од самог почетка, да независни ТВ канал који следује Србима на Косову буде и нешто што ће одржати локалне медије у животу, тако што ће куповати програмске садржаје од тих медија и на тај начин бити стабилан извор финансирања - истиче Будимир Ничић.

 

Будимир Ничић, председник Друштва новинара Косова и Метохије говорећи о српским медијима на КиМ истиче да постоје четири групе медија односно новинара, а то су по његовим речима дописници београдских медија, дописници страних медија, медији који се финансирају из буxета било српског или косовског и они који су, како каже, најбитнији, од којих се већина других медија храни кадровима, али и вестима, су локални приватни, независни медији.

"Као што су медији различити, тако су и проблеми новинара различити. Док једни не треба да брину да ли ће добити плату, и то добру и редовну плату, а то су новинари и медијски радници запослени у српском и косовском јавном сервису, други с правом страхују да ли ће је уопште добити, без обзира на то колико и како радили, јер стабилних извора финансирања нема" - наглашава Будимир Ничић.

Не желимо контролисане сурогате

Шта је неопходно учинити да Срби на Косову и Метохији добију независни канал, односно, независну телевизију?

Потребно је да Косово испоштује, односно спроведе међународну и домаћу обавезу. Ахтисаријевим планом и Уставом Косова предвиђено је да Србима на Косову припада независни ТВ канал који би имао фреквенцију и који би покривао целу територију Косова. То се још увек није испоштовало. Само је постојећа косовска буxетска телевизија Радио Телевизија Косово добила још један канал, канал на српском језику, за који неки тврде да је то оно што припада Србима. Неки, попут бившег потпредседника Скупш тине Косова Петра Милетића сматрају да су Срби добили и више од тога. Међутим, то није тачно. Тај канал – назван РТК2 није независан ни у једном смислу. Не постоје никакве гаранције ни за независност у уређивачком, нити техничком, нити финансијком смислу. Ми, у Удружењу новинара Србије, односно Друштву новинара Косова и Метохије, годинама указујемо на то и недавно смо са српским представницима у Скупштини и Влади Косова, са цивилним сектором и представницима Владе Србије формирали радну групу и написали платформу коју смо упутили Канцеларији за КиМ захтевајући од преговарачких тимова у Бриселу да се и ово питање нађе на дневном реду дијалога. Не знамо како ће се даље тај процес развијати, али у сваком случају, не одустајемо од иницијативе да се на Косову створи независни канал на српском језику који ће сигналом покрити целу територију и који ће бити репрезентативан, користан и кредибилан канал информисања као битан услов за опстанак Срба на Косову и Метохији. 

Због интереса Срба на КиМ, постоји ли могућност да се превазиђу одређена неслагања медијских радника из редова српске заједнице и да се заједнички настави "борба" за независни ТВ канал?

Не знам о каквим неслагањима говорите. Ако мислите на представнике РТК 2 и Удружења новинара Србије, ми са њима немамо никакав проблем као и уопште са јавним сервисом Радио Телевизије Косова, јер они имају право да буду оснивач и још 200 канала ако у томе виде неки јавни интерес на Косову. Али, понављам, то није оно што припада српском народу, нити оно за шта се ми боримо. Још једном, ми желимо независан канал који припада и одговара српском народу. Нешто, да поједноставим, као – Заједница српских општина: функционисање у оквиру косовског система са чврстим гаранцијама независности, јер само тако Срби на КиМ ту институцију и тај програм могу осетити као свој сопствени и веровати му. Дакле, немам ништа против ни РТК1, РТК3, 4, 5, нити против РТК 2, нека људи раде и добро је што раде, већина запослених управо је потекла са приватних, независних медија где су научили прве кораке у телевизији и новинарству. Али, ми од наше борбе за независним каналом нећемо одустати, јер смо одговорни и свесни значаја који би тај медиј имао за квалитет живота Срба на КиМ и остваривање наших људских и колективних права.

У ситуацији када се српски народ бори за опстанак, колики је значај објективног и правовременог информисања?

Као никад. Прво, приштинске и београдске институције су, уз подршку Европске уније, направиле консензус око наше европске будућности и свесне су да је то незамисливо без нормализације односа Срба и Албанаца с једне и Влада Србије и Косова с друге стране. Бриселски споразуми се тешко потписују, али далеко теже примењују на терену. Ко ће о томе известити на објективан начин, у најбољем интересу грађана, односно Срба који овде живе и не само Срба него и свих других грађана Косова који говоре српским језиком? Ко, ако не тај независни канал који нам не дају и потурају нам неке контролисане сурогате кредибилном информисању. Друго, камо среће да су и у другим делатностима Срби последњих година ојачали као у медијима. Данас се српска медијска заједница на Косову, како јужно, тако и северно од Ибра, снажно развија и коначно имамо нове људе – ауторе – писце, са именима и презименима, са моралним и професионалним интегритетом, који успешно примењују стандарде савременог новинарства, како на телевизији и радију, тако и на интернету. Њих има, срећом, у готово свим крајевима КиМ где живе Срби, наравно, има их и међу запосленим и на РТК1 и РТК2. Од велике је важности да тај наш, српски, будући независни канал омогући једнаке шансе тим младим људима да се искажу и зараде плату од које ће финансирати своје породице. Та нова елита која се јавља међу младим медијским ствараоцима је интелектуална вертикала нашег народа на КиМ, јер су људи изгубили поверење у многе који су се у наше име представљали свих ових година. И на крају, нови независни канал је битан због контроле рада и нерада српских представника у косовским институцијама, чега су се неки, с разлогом, плашили, а плаше се и данас.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, у свом плану за бољи живот и развој српске заједнице, предвидео је и формирање независног српског канала. Верујете ли да би искреном заинтересованошћ у и истрајношћу политичких представника Срба, Београда и медијских удружења Приштина омогу- ћила права Србима на независно и слободно информисање?

Као што сам рекао ми смо формирали радну групу коју чине чланови нашег удружења, представници Срба у Влади и Скупштини Косова, представници цивилног сектора, Канцеларије за КиМ и Министрства за културу и информисање Владе Србије. Дакле воља постоји, али очигледно да Приштина разуме само језик страног притиска и Србија, верујем, има начин да ово реши.

Медији су најважнији део друштва 

И на КиМ као у осталим деловима Србије прети опасност од гашења локалних медија. Има ли Друштво новинара КиМ предлог како да опстану локални медији на КиМ?

Тако је. Већина српских медија на Косову опстаје свих ових година кроз пројекте уз помоћ и подршку донатора, углавном међународних. Међутим сваким даном је та подршка све мања и наравно да ће једног дана престати. Српски медији на Косову не могу да опстану од маркетинга, јер тога нема, јер нема економије и привреде, па самим тим нема ни конкуренције, ни маркетинга. Албанске компаније не желе да се рекламирају на нашим медијима. Не знам због чега, вероватно су политич ки разлози у питању, јер економски сигурно нису. Наша је идеја била од самог почетка, да тај независни ТВ канал који следује Србима на Косову буде и нешто што ће одржати локалне медије у животу тако што ће куповати програмске садржаје од тих медија и на тај начин бити стабилан извор финансирања. Тренутно, рецимо, РТК 2 купује програме од неких продукција из Србије, а не од продукција или медија са Косова. Други наш предлог који још увек разматрамо и који ћемо ускоро упутити надлежнима је да општине са српском већином на Косову издвајају део од свог буxета за медије, односно програмске садржаје у српским медијима.

У којој мери медији креирају ситуацију у друштву?

Обично се каже да су медији огледало демократског друштва. Ако је тако, онда смо ми у великом проблему, јер ово друштво нити је демократско, нити је здраво, нити зрело. Медији треба да на неки начин утичу на неке друштвене појаве. Међутим, ако ви имате нефункционалан систем институција владавине права и осталих институција онда је ту слаба вајда и од медија. Ви можете да истражите коју год причу или аферу и о томе ће се причати два дана и никоме ништа, нити ће ко бити позван на информативни разговор, нити ће ко бити ухапшен или процесуиран.

Ко је, по Вама, одговоран што се на неки начин све више деградира професија новинара?

Увек и на првом месту – власт, односно институције. Наравно да ни ми, српски новинари, нисмо неке цвећке, али да су нам такви учитељи, професори, лекари, предузетници и посебно политичари, Србима на КиМ би било боље. Удружење новинара Србије, које је уредно регистровано и на Косову озбиљно ради на омасовљењу и повезивању чланства које је све бројније. Имамо оптимистичке развојне програме и оно што је најважније, поверење народа који нас гледа, слуша и чита, без обзира на то што менаxмент постојећег РТК2 то жели да потцени и минимизира, покушавајући да сакрије чињеницу да се и уз потрошене милионе и милионе евра ретко где види и ретко који Србин их гледа.

Да ли наши политичари шватају да је њихов посао изложен суду јавности а да медији имају улогу контролора у име народа?

Обично не. Политичари врло често помешају улоге и мисле да смо и ми медији и сами грађани ту због њих, а не они због нас. Медији су најважнији део једног друштва и могу слободно да кажем да су српски медији на Косову, у поређењу са другим социјалним сегментима, најздравији део косовског друштва.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси