Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  ЕУЛЕКС представницима УНС-а обећао активнију истрагу о несталим новинарима на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

23. 01. 2015.

Аутор: М. С. Извор: УНС

ЕУЛЕКС представницима УНС-а обећао активнију истрагу о несталим новинарима на Косову

Делегација Удружења новинара Србије на Косову састала се данас у Приштини са Џонатаном Рателом, замеником главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова ради размене информација о случајевима киднапованих и убијених новинара на Косову. Представници новинарског урдужења изразили су у разговору са Рателом забринутост након мишљења Саветодавне комисије УН-а где се наводи да је у појединим случајевима, конкретно у случају нестанка Маријана Мелонашија, истрага започела тек 2005.године и да је одмах након уноса податка у базу случај затворен.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић предочио Џонатану Рателу податке о седморици киднапованих и убијених новинара од 1998. до 2000. године на простору Косова, посебно се интересујући за ангажовање Еулекса у истражним поступцима у случајевима нестанка медијских радника на Косову Ранка Перенића и Ђуре Славуја који су киднаповани 1998. године пре доласка међународне заједнице.

 

Ничић је Ратела информисао о активностима УНС-а на месту нестанка Ранка Перенића и Ђуре Славуја на путу између Велике Хоче и Зочишта где представници овог Удружења трећу годину за редом постављају обележје несталим колегама. Ничић је заменика Специјалног тужилаштва Косова обавестио да непознати починиоци, након само неколико дана од постављања, руше таблу несталим новинарима код Ораховца, а полиција, иако је уредно обавештавана о инцидентима, не предузима ништа да обави увиђај и понађе починиоце.  

Џонатан Рател, казао је да је Еулекс решен да испита све околности нестанка новинара на Косову и да ће поново сагледати све околности како би се дошло до чињеница важних за расветљавање судбине несталих и убијених новинара. Он је навео да ће Еулекс прегледати све базе података  како би се дошло до потребних информација.

Рател је најавио и могућност да се Еулекс за потребе истраге обрати и званичном Њујорку где се налази база подата о несталим и киднапованим на Косову.

Члан УНС-а на Косову Живојин Ракочевић је током састанка у седишту Еулекса у Приштини, Рателу указао да је за новинарска удружења и породице несталих у овом тренутку најважније да случајеви киднаповања и нестанка новинара остану видљиви како би се дошло до потребних информација и изразио наду да ће се једино тако завера ћутања некада прекинути. Он је указао на чињеницу да обележје несталим новинарима код Ораховца, по свему судећи руше они који су били сведоци нестанка Перенића и Славуја 1998. године, а да полиција и Тужилаштво до сада нису саслушали ниједног сведока, нити су извршили претрагу терена како би се пронашло возило у ком су нестале колеге Перенић и Славуј.

Рател се представницима УНС-а захвалио на информацијама које су предочене и обећао да ће Еулекс у свим случајевима кренути из почетка те да ће учинити све, у сарадњи са Тужилаштвима у Приштини и Призрену, полицијом Косова, одељењем за судску медицину да покрене истраге и дође до неопходних информација како би, како је казао,  не само правда већ и истина о случајевима нестанка новинара на Косову била задовољена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси