Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Протест УНС-а и ДНКиМ-а у Грачаници: Новинари нису безбедни ни у рату, ни у миру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

08. 01. 2015.

Протест УНС-а и ДНКиМ-а у Грачаници: Новинари нису безбедни ни у рату, ни у миру

Чланови Удружења новинара Србије (УНС) и Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) одржали су данас у Грачаници протестни скуп поводом терористичког напада у Паризу у којем су убијени новинари француског сатиричног часописа “Charlie Hebdo“.

Окупљени новинари на протесту испред Дома културе у Грачаници, код обележја “MISSING”, носили су слике убијених колега из француске и поруке солидарности.

 

Председник ДНКиМ-а Будимир Ничић, казао је да је овај терористички напад јасан показатељ да новинари никада и нигде нису безбедни, ни у рату, ни у миру.

„Посебно је страшно кад новинари страдају или буду нападани у миру. Ми овде на Косову то најбоље знамо јер је петоро наших колега убијено или киднаповано у последњих 15 година од када је овде стигло наводно благостање и мир. Ова вест о нашим убијеним колегама је посебно узнемирила нас српске новинаре јер делимо сличну муку. Већ 15 година боримо се да сачувамо наше животе и, за разлику од Француске где су убице наших колега откривене за 24 сата, ми се и данас после 15 година боримо да сазнамо ко је и зашто убио и киднаповао наше колеге“, казао је Ничић на протестном скупу новинара у Грачаници.

Члан УНС-а и ДНКиМ-а, Живојин Ракочевић, рекао је на протесту у Грачаници да злочин у Француској показује колико је слобода и у најразвијенијим демократијама крхка категорија и колико је слаб појединац, али и систем.

„То показује и колико је моћно зло, да дође и да на такав спектакуларан, готово филмски, начин прекине многе животе и прекине рад на слободи и нечему што је у самој сржи слободе и демократије. Сва поређења са овим простором су често бесмислена јер у основи ми такве неслободе живимо“, казао је Ракочевић.

Новинари из Грачанице су са скупа послали поруку у којој траже заштиту новинарске професије, а породицама десеторо страдалих колега из Француске упутили искрено саучешће.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси