Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Бели божур Грачаници, црни Пасјану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

29. 12. 2014.

Бели божур Грачаници, црни Пасјану

Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) установило је и доделило је годишње награде "Бели божур" за најбољи однос са медијима Општини Грачаница и награду "Црни божур" Општини Партеш - Пасјане за најлошији однос са медијским кућама и новинарима.

У гласању чланства ДНКиМ, (огранака Удружења новинара Србије) спроведеног преко интернета новинари су се одлучили да ове године, награду „Бели божур“ добије Општина Грачаница јер је, како већина истиче, ова институција  благовремено  обавештавала о својим активностима и била спремна за сарадњу са медијима укључујући и њене руководиоце и запослене у општини.

Писане најаве и обавештења о бројним догађајима из области културе организованих ове године, коришћење интернета, друштвених мрежа и предусретљивост према новинарским екипама, допринеле су да Дом културе у Грачаници буде другопласиран у овом избору.

Сличне похвале је добило и на листи за позитивну награду трећепласирано Министарство за повратак у Влади Косова, код којег су истакнути и отвореност, приступачност и коректност у раду са медијима као и континуирано обавештавање о делатностима.

На листи институција предложених за „Белог божура“ нашли су се и Болнички центар у Северној Митровици као и Административна канцеларија у овој општини, који су поделили четврто и пето место.

„Црног божура“ ове године добила је општина Партеш-Пасјане. Као негативне појаве у раду ове општине  у Косовском Поморављу са медијима, новинари су истакли нетранспарентност у раду и несарадњу са медијима.

Друго место за најлошију сарадњу са медијима поделили су Канцеларија председнице Косова Атифете Јахјаге и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Као најчешће помињана замерка Канцеларији Атифете Јахјаге истиче се непостојање саопштења на српском и недостатак спремности за сарадњу са српским новинарима. Са друге стране, Канцеларији за КиМ Владе Републике Србије замера се углавном селективни избор новинара на брифинзима, као и медија код којих гостију, као и неспремност за давање изјава и образложења.

На новинарској „црној листи“ нашли су се још и Клиничко-болнички центар у Приштини због своје потпуне затвореносту у пружању обавештења и информација као и општина Ораховац чији су челници у више наврата одбили контакт са српским медијима као и да присуствују полагању више пута рушене спомен плоче новинарима Радио телевизије Приштина несталим током рата на територији ове општине.

Награде Бели и Црни божур установљене су са намером да укажу на позитивне примере и проблеме у сарадњи институција на Косову и Метохији са медијима у њиховој заједничкој мисији обавештавања јавности и транспарентности у раду.

Награде добитницима првог места ће се ове године званично уручити од стране представника Друштва новинара Косова и Метохије у Дому културе у Грачаници, 30. децембра у 11 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси