Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Тражићемо их док нас буде“ – обележено 26 година од нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2024.

Аутор: А. Ничић, Ј. Марковић Извор: УНС

„Тражићемо их док нас буде“ – обележено 26 година од нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића

„Сваки тренутак у коме простор са 17 убијених и несталих новинара и медијских радника живи без правде је трагичан и фаталан – не само за породице и колеге, већ и за демократију и било какав помак у нормалном животу“, рекао је председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић на обележавању 26 годинa од отмице новинара Ранка Перенића и Ђура Славуја.

Представници УНС-a, бројне колегинице и колеге, чланови породица Перенића и Славуја и шеф Мисије ОЕБС-а Мајкл Девенпорт окупили су се данас на путу Велика Хоча – Зочиште у општини Ораховац, месту где су ова два новинара последњи пут виђена.

Са жељом да направе прилог о отетим монасима, Ђуро Славуј и Ранко Перенић су се 21. августа 1998. године упутили ка манастиру Свети Врачи у Зочишту. Из Велике Хоче грешком су кренули ка Ораховцу, месту које је тада било под контролом Ослободилачке војске Косова (ОВК). Славуј и Перенић су последњи пут виђени у Великој Хочи, а Плава Застава 128, којом су путовали и даље није пронађена.

Данас, 26 година након нестанка, породице и колеге ових новинара још увек чекају званичне податке о томе шта се са њима десило.

„Сви ми који се окупљамо око ове, девет пута рушене и обнављане, табле знамо да ћемо их тражити док нас буде – док буде ове професије, идеје о слободи и нормалном животу, идеје да се можемо погледати у лица као нормални људи“, рекао је Ракочевић.

Он је истакао да је поражавајуће да међународна заједница и сви који имају неку моћ нису још увек формирали међународну комисију која би истраживала убиства и отмице новинара и медијских радника. Ипак, рекао је, окупљени никада неће одустати од трагања за истином.

„Наши закључци су исти и они стоје на овом месту, као и истина. Никада не можемо заборавити и никада нећемо престати да тражимо, на овом месту где је почео суноврат професије и живота. Они који спречавају да се дозна оно што већина зна, владају овим простором и јесу господари живота и смрти. Истина ће их зауставити“, додао је он.

Братанац Ђура Славуја Предраг захвалио се новинарима који се сећају његовог стрица Ђура и колеге Ранка Перенића и који не дају да се заборави њихов лик и дело.

„После 26 година ништа нисмо сазнали. Породице то убија“, додао је он. 

Поштовање несталима одао је и шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Мајкл Девенпорт, који је истакао да је циљ окупљања пружање подршке породицама и заустављање некажњивости убистава и отмица новинара и медијских радника.

„Желим да одамо почаст свим храбрим новинарима који и данас обављају изузетно важан посао – у интересу истинитог извештавања и упркос свим опасностима“, навео је он.

Девенпорт је поздравио и недавно усвајање Резолуције о убијеним и несталим новинарима између 1998. и 2005. године на Годишњој скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) у Приштини, а коју је предложио УНС.

Председница ДНКиМ-а Ивана Вановац се у име УНС-а захвалила Девенпорту, истакавши да је међународна подршка нада да потрага за несталима неће пасти у заборав.

„Увек ћемо захтевати да се истрага поново покрене и да, без обзира на њихове године, националну припадност, без обзира на уређивачку политику медија у чијем својству су се на терену налазиле, судбина наших колега буде расветљена“, додала је она.

Вановац је рекла да је данас теже него икада сазнати шта се десило са Перенићем и Славујем.

„Садашњица нас толико притиска да немамо времена да се окренемо ка прошлости, да исправимо грешке које су у ходу начињене. Међутим, увек, па и на овај дан, када се сећамо и када помињемо тежину, тескобу, неизвесности наше професије, ћемо остати при захтеву да се истрага поново покрене и да се починиоци ових приведу правди“, истакла је она.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси