Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Навршава се 26 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2024.

Извор: УНС

Навршава се 26 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Kосова и Метохије (ДНКиМ) подсећа да се данас, 21. августа, навршава 26 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића на путу Велика Хоча–Зочиште, у општини Ораховац.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Kосова.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини.

На месту отмице УНС и ДНKиМ поставили су обележје, које је до сада рушено девет пута, на коме на српском и албанском језику, пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их".

ЕУЛЕKС је 2017. године потврдио да су Перенића и Славуја отели припадници ОВK односно да су их, запретивши оружјем, повели у непознатом правцу.

У јеку ратних дешавања на Kосову и Метохији су отети и многи други новинари, а званичне информације о њиховом нестанку још увек нису познате јавности.

Новинар и преводилац Александар Симовић нестао је 21. августа 1999. године у Приштини.  Део посмртних остатака је пронађен у селу Обриње код Глоговца.

Дописник "Политике" и новинар приштинског "Јединства"  Љубомир Kнежевић отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Фоторепортер Момир Стокућа је 21. септембра 1999. године убијен у кући у којој је живео у центру Приштине. У Приштини је 9. септембра 2000. године нестао и новинар српске редакције Радио Kосова Марјан Мелонаши.

Уредник Радио телевизије Приштина Kрист Гегај убијен је у Истоку септембра 1999. године, три месеца након доласка међународних снага.

На Kосову и Метохији су у периоду од 1999. до 2005. године убијени новинари листова „Бујку“ Африм Малићи (1998), „Информатор“ Информативног центра Kосова Енвер Маљоку (1999), "Рилинђа" Шефки Попова (2000) и „Бота сот“ Џемаиљ Мустафа (2000), Беким Kастрати (2001) и Бардуљ Ајети (2005). За Бадруља Ајетија је познато да је убијен из возила у покрету код села Бресалце.

Истрагу за нестала и убијена лица је најпре водио УНМИK, а затим ЕУЛЕKС, који је потврдио да су припадници ОВK отели Перенића и Славуја.  Сада је надлежност за расветљавање ових злочина припала косовским институцијама.

Резолуција о убијеним и несталим новинарима на Косову

У мају ове године, Резолуција о убијеним и несталим новинарима на Kосову у периоду од 1998. до 2005. године, коју је предложио УНС, једногласно је усвојена на Годишњој скупштини Европске федерације новинара (ЕФЈ) у Приштини.

У овој Резолуцији пише да Скупштина ЕФЈ-а тражи да Управни одбор ове федерације од УНМИK-а, ЕУЛЕKС-а и власти на Kосову захтева да се формира међународна експертска Kомисија која би помогла у истраживању убистава, киднаповања и нестанака 19 новинара и медијских радника на Kосову у периоду од 1998. до 2005. године.

У њој се истиче да Скупштина ЕФЈ-а тражи да се у рад међународне Kомисије за истраживање убистава, киднаповања и нестанака новинара и медијских радника на Kосову у периоду од 1998. до 2005. године, као експерти, укључе судије и тужиоци из Београда и Приштине, представници међународних мисија које су у поменутом периоду биле задужене за владавину права на Kосову (УНМИK и ЕУЛЕX), као и представници УНС-а и Асоцијације новинара Kосова (АГK).

Од представника Управног одбора ЕФЈ-а, тражи се да у сарадњи са чланицама, ради на стварању услова за формирање међународне Kомсије за истраживање ових злочина, као и да тужилаштва из Београда и Приштине сарађују директно или уз посредовање партнера од поверења обе стране и редовно о резултатима обевштавају јавност.

Од Специјалног суда за ратне злочине на Kосову овом резолуцијом затражено је да отвори истраге о убијеним и несталим новинарима и медијским радницима на Kосову од 1998. до 2005. године.

Тражи се и да Уједињене нације спроведу закључке Саветодавне комисије Уједињених нација за људска права (ХРАП), а у којима се констатује својевремено кршење Европске конвенције о људским правима у раду УНМИK-а. У том случају дошло би до обештећења породица жртава.

Од ЕУЛЕKС-а и Савета министара ЕУ, под чијим окриљем је мандат ове мисије, затражено је да јавно саопште због чега нису спроведене ефикасне истраге убистава, киднаповања и нестанака новинара и медијских радника.

Савет министара ЕУ, пише у Резолуцији, треба да установи да ли је ЕУЛЕKС прекршио Европску конвенцију о људским правима.

„Скупштина ЕФЈ-а тражи да ЕУ, која је преузела обавезе да поступа у складу са међународним резолуцијама, у потпуности поштује ову Резолуцију и допринесе истрагама убијених и несталих новинара и медијских радника на Kосову, као и да о предузетим корацима обавести ИФЈ, ЕФЈ и јавност“.

Резолуцијом се позива Управни одбор ЕФЈ-а да у сарадњи са другим организацијама, удружењима, Саветом Европе, Уједињеним нацијама и ОЕБС-ом, као и другим међународним телима редовно прати истраге ових убистава, киднаповања и нестанака и да о томе обавештава јавност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси