Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Вукмировић: Радите праву ствар - имаћете сатисфакцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

25. 12. 2023.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Вукмировић: Радите праву ствар - имаћете сатисфакцију

На административном прелазу Мердаре, новинарки РТС-а Светлани Вукмировић којој је забрањен улазак на Косово и Метохију, уручена је награда за новинарску храброст „Мирко Чупић“ листа Јединство које данас прославља 79 година од оснивања.

Награду је уредници емисије „Право на сутра“ Светлани Вукмировић уручила директорка Јединства Рада Комазец.

„Награда коју додељујемо данас на прелазу Мердаре говори о томе у каквом се стању налазе српски новинари и медији, као и српски народ на Косову и Метохији. Поносни смо на Јединство, на свих 79 година, али смо најпоноснији на период када је било најтеже Јединству и српском народу, иако знамо да никада није било лако. То је био период 1999. године када су новинари Јединства практично били збијени у две просторије у Дому штампе и колико-толико могли да са пропусницама Кфора извештавају и да помажу нашим људима. Они су поред својих новинарских задатака обилазили старе, болесне, немоћне Србе који нису могли да изађу из својих кућа. То наши читаоци нису заборавили. Зато имамо стамену и верну публику која нам је увек ветар у леђа“, истакла је Комазец.

Овогодишња добитница награде „Мирко Чупић“ Светлана Вукмировић истакла је да знамо како је бити новинар на Косову и Метохији, да је тешко било увек, као што је и данас. Додала је да „сазнање да радите праву ствар даје најбољу могућу сатисфакцију“.

„То је знао и Мирко Чупић који се борио, као што се и ми данас боримо. Новинарство захтева и одређену врсту храбрости коју морамо да имамо више него други и смелост која је доказ интелигенције коју не може никаква забрана и сила да заустави. Сви смо по рођењу добили право на своје мисли, право на говор. Али, временом кроз живот наилазимо на различита искушења и препреке. Моја препрека је ова линија која се налази овде иза нас. Верујем да ће доћи дан, када ћемо сви ми из Приштине и са Косова и Метохије који стојимо овде испред ове линије моћи да нађемо место и простор у нашој Приштини који смо увек имали“, истакла је Вукмировић.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић рекао је да је Светлана Вукмировић двоструко дискриминисана.

„Дискриминисана је као професионалац који не може да ради свој посао, али и као човек јер се ми у овом тренутку налазимо на неколико километара од њеног наужег завичаја, њеног дома, њене топлине. Деценијама је познајем. Када помислим на Подујево, помислим на њено лице, њен завичај, помислим на то да је некоме забрањен долазак у тај завичај. Тај неко је професионалац који је свој живот посветио другим људима, истини и сведочењу те истине. Ми смо урадили све што је било могуће, од највиших међународних чиновника до локала да схватимо шта се то њој дешава и зашто она не може да ради свој посао, да макар прође кроз свој град и зашто се све ово дешава. Суштина је у томе да једноставно немамо право да одустанемо, нисмо одустали свих ових година. Сигуран сам, драга Цецо, да ћемо заједно прећи ову гвоздену завесу која за све нас и Албанце нема никаквог смисла", истакао је Ракочевић. 

Новинари који су били на догађају на тренутак су спустили опрему и истакли транспаренте "Слобода кретања новинарима", "Стоп забранама", "Слобода кретања", "Слобода Светлани". 

Новинарки Светлани Вукмировић већ годину дана забрањен је улаз на Косово и Метохију. Овим поводом УНС је упутио писмо Међународној федерацији новинара и на адресе још седам новинарских и медијских организација и мрежа, од којих је затражило помоћ.

Председник УНС-а Живојин Ракочевић упутио је писмо и председници Европске федерације новинара (ЕФЈ), након чега је 8. августа ЕФЈ изразила забринутост. Претходно се Вукмировић жалила Министарству унутрашњих послова Kосова, али је њена жалба одбијена.

Поводом овог случаја, новинарске и организације цивилног друштва којима се УНС обратио за помоћ су 1. августа послале писма Министарству унутрашњих послова, Министарству спољних послова и Омбудсману Kосова, тражећи објашњење за забрану уласка Вукмировићевој на KиМ. Десетак дана касније, Омбудсман у Приштини отворио је случај, а према потврди заменика Омбудсмана Срђана Сентића, у току је истрага свих навода из писма међународних организација.

Обавештење УНС-у је, неколико дана касније, стигло и из организације Репортери без граница да су, подовом случаја Вукмировић, контактирали косовске власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси