Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Сања Ђокић, Иван Миљковић и Жарко Јоксимовић добитници годишњих награда УНС-а на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

14. 12. 2023.

Сања Ђокић, Иван Миљковић и Жарко Јоксимовић добитници годишњих награда УНС-а на Косову

Новинарка и уредница портала medijacentar.info Сања Ђокић, главни и одговорни уредник портала Ризница Иван Миљковић и документариста Жарко Јоксимовић овогодишњи су добитници новинарских награда коју додељује огранак Удружења новинара Србије (УНС) на Kосову.

Годишњу награду у области штампаних и онлајн медија жири је одлучио да додели Сањи Ђокић, за писање и уређивање групе текстова.

„Писањем и уређивањем текстова који се односе на узурпацију друштвене имовине у Чаглавици и нелегалну градњу објеката на територији општине Грачаница, ауторка је указала на важан проблем средине у којој ради на врло професионалан начин, дајући јединствени печат својим текстовима. Активним писањем, истрајношћу истраживачког новинарства и преношењем информација о овој веома важној теми допринела је активирању општине Грачаница на решавању овог проблема, што је и задатак новинара“, наводи се у образложењу жирија.

Трочлани жири одлучио је да награду у категорији радијског новинарства додели уреднику портала Ризница Ивану Миљковићу, за радијску емисију „Кад реч искочи од срце“.

Према оцени жирија, „Када реч искочи од срце“ обрађује занимљиву тему веома професионално и креативно, са адекватним саговорницима, стручним лицима, али и онима који „живе“ овај дијалект. Прича почиње из школе, која је чувар нашег језика. У образложењу жирија додаје се да је у емисији одличан избор музике, као и саговорника, те да она има истакнути ауторски печат.

Највише пријава пристигло је за категорију телевизијско новинарство. Жири је донео одлуку да у овој категорији награду додели документаристи Жарку Јоксимовићу, за документарни запис „Гора није сама“.

Жири је оценио да је документарни запис „Гора није сама“, „заправо, једина права документарна прича међу пристиглим радовима“.

„Видљиви су професионалан приступ тематици, али и самом новинарском ангажовању и уткано дугогодишње искуство аутора. Креативности не мањка. Одличан је и адекаватан избор музичких тема. Квалитет слике је одличан, а видљив је и сниматељски труд да испрати и сликом дочара сваки део приче. Документарацем се шаље више порука, он промовише знање, доноси причу о традицији и обичају Горанаца, о очувању идентитета, родољубљу и нераскидивим везама с местима из којих „вучемо“ порекло. Уложен је огроман труд аутора, који причу бележи дуго, кроз три годишња доба, на великом броју локација што доноси посебну динамику емисији“, навео је жири.

О наградама је одлучивао жири у саставу Предраг Рава, Милан Влајић и Зоран Максимовић.

УНС-ов огранак на Косову и Метохији годишње новинарске награде додељује другу годину заредом.

Прошле године награде су добили: уредница портала „Грачаница онлајн“ Анђелка Ћуп, сниматељи „Њу преса“ Јовица Kараџић и Небојша Ђокић, новинарка „Радија KиМ“ Александра Арсић и новинарка Радија Kосовска Митровица Ивана Вановац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси