Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Бели божур“ Јовани Филиповић, „Црни” Аљбину Куртију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

08. 12. 2023.

Аутор: Ј.М. Извор: УНС-ДНКиМ

„Бели божур“ Јовани Филиповић, „Црни” Аљбину Куртију

Признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима, по одлуци новинара, чланова огранка Удружење новинара Србије (УНС) на Kосову, Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), ове године је припало адвокатици Јовани Филиповић. „Црни божур“ за најлошију сарадњу са новинарима и ове године припало је премијеру Косова Аљбину Kуртију.

Новинари, чланови Удружења новинара Србије на Kосову гласали су интернетом, а ове године је у конкуренцији било 14 кандидата за признање „Бели божур ” и седам кандидата за „Црни божур“.

За „Бели божур“ кандидовани су приштински парох Станиша Арсић, Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници, Приватни културни центар „Акваријус“ Kосовска Митровица.

Из области здравства за „Бели божур“ ове године номиновани су др Достана Грковић из Дома здравља у Ораховцу, др Десанка Новаковић, епидемиолог Завода за јавно здравље Kосовска Митровица, директорка Дома здравља „Грачаница“ др Мирјана Димитријевић и директор Дома здравља у Доњој Гуштерици др Саша Младеновић.

У конкуренцији су се, поред Јоване Филиповић овогодишње добитнице признања „Бели божур“ нашли и адвокати Љубомир Пантовић и Небојша Влајић.

Чланови УНС-a на Косову су за признање „Бели божур“ још кандидовали директорку Националне службе за запошљавање у Косовској Митровици Верицу Ћеранић, Милицу Андрић Ракић, програмску директорку НВО „Нова друштвена иницијатива“, заменика директора Косовске полиције за регион север Ветона Ељшанија и професора уставног права Мазлума Бараљиуа.

Поред Куртија, номинована за „Црни божур“ била је председница Косова Вјоса Османи, као и Влада Косова.

Међу кандидатима за плакету за најлошију сарадњу са новинарима поново се нашла Српска листа, а номиновани су били и представници Срба у косовској Скупштини.

Општина Северна Митровица и Општина Грачаница такође су биле номиноване за признање „Црни Божур“.

Додела признања биће у понедељак 11. децембра у Дому културе Грачаница са почетком у 12 часова.

„Бели и Црни божур” УНС на Косову установио је 2014. године, са циљем да укаже на позитивне и негативне примере сарадње институција, појединаца и организација на Kосову са медијима и новинарима.

Досадашњи добитници признања „Бели божур” су Општина Грачаница (2014), Прес служба Скупштине Kосова (2015), председник Прогресивне демократске странке Ненад Рашић (2016), директор НВО Центра за мир и толеранцију Ненад Максимовић (2017), шеф Мисије ОЕБС на Kосову Јан Брату (2018) и постхумно Оливер Ивановић (2018).

Добитници "Белог божура" су и координатори Ресурсног центра за нестала лица Милорад Трифуновић и Бајрам Ћеркинај (2019), адвокат Дејан А. Васић (2020) и историчар Александар Гуџић (2020), директор ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу Љубиша Kараџић (2021) и председница Удружења пословних жена „Авенија” Гордана Ђорић (2022).

Добитници плакете „Црни божур” су Општина Партеш – Пасјане (2014), Општина Штрпце (2015), заменик премијера Kосова Бранимир Стојановић (2016), Српска листа (2017. и 2018. године), Скупштина Kосова (2019), директор Kлиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници Братислав Лазић (2020), министар за заједнице и повратак и председник Српске листе Горан Ракић (2021) и премијер Косова Аљбин Курти (2022).

Гласање за „Бели божур” поновљено је јер се председник УНС-а и директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић захвалио колегама које су номиновале и изабрале установу на чијем је челу за ово признање. Свој потез образложио је чињеницом да не треба да буде предлаган за награде удружења на чијем је челу. Потом је гласање за "Бели божур" поновљено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси