Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Синдикат РТК тражи поништавање Конкурса за директора програма на српском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

04. 11. 2023.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС

Синдикат РТК тражи поништавање Конкурса за директора програма на српском језику

Синдикат радника Радио-телевизије Косова (СПЕРТК) у писму Управном Одбору РТК, у које је Удружење новинара Србије (УНС) имало увид, тражи поништење конкурса за избор директора програма на српском језику (РТК2) „због неправилности и кршења прописа РТК за избор руководећег менаџмента“.

Синдикат радника РТК тврди да чланови Радне групе за избор директора не поседују новинарско искуство, иако се у позиву за њено формирање јасно наводи да чланови морају бити медијски професионалци, као и признати представници невладиног сектора.

„Имамо замерку на састав, односно на избор чланова и председника Радне групе. Нико од чланова Радне групе, укључујући и председавајућег, нема медијско/новинарско искуство. Члан Радне групе је студент друге године, рођен 1995. године. Поставља се питање, где и у којој установи студент бира, односно оцењује кандидате за место директора, а посебно руководиоца значајне институције као што је РТК”, наводи у саопштењу СПЕРТК-а.

Председница Радне групе, како се истиче у саопштењу, чланица је Невладине организације која је „у протеклом периоду доделила награду једном од кандидата за директора РТК2, што би могло да представља сукоб интереса”, а у писму Управном одбору РТК наводи се и да је „члан Радне групе приликом испитивања кандидата предложио тачан одговор, што је у супротности са прописом“.

СПЕРТК истиче да чврсто верује да је Радна група некомпетентна, непрофесионална и пристрасна.

СПЕРТК сматра да Управни одбор РТК треба да поништи Конкурс за директора програма на српском језику и да распише нови у законском року. У зависности од одлуке Управног одбора РТК, СПЕРТК ће се обратити Министарству рада, односно Инспекторату рада.

Удружење новинара Србије (УНС) на Косову упутило је пре више од недељу дана захтев генералном директору Радио-телевизије Косова (РТК) Шкумбину Ахметџекају да буде информисано у вези са процесом избора директора РТК2.

Удружење је тражило информације о кандидатима, односно копије стручних биографија пријављених на конкурс. УНС је затражио и обавештење о терминима разговора са кандидатима на којима би његови представници присуствовали.

Међутим, УНС на Косову остао је ускраћен за информације, али и било какав одговор генералног директора РТК Шкумбина Ахметџекаја.

Иначе, досадашњи директор РТК2 Жељко Тврдишић окончао је трогодишњи мандат и одбио понуду да настави рад на телевизијском каналу на српском језику због, како је навео у писму генералном директору РТК Шкумбину Ахметџекају, неприхватања цензурe.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси