Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Тврдишић: Не прихватам да наставим са радом на РТК2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 11. 2023.

Аутор: Ј.М./ Фејсбук профил Жељка Тврдишића Извор: УНС/ Фејсбук профил Жељка Тврдишића

Тврдишић: Не прихватам да наставим са радом на РТК2

Жељко Тврдишић саопштио је данас на свом Фејсбук профилу да је окончао трогодишњи мандат на месту директора ТВ РТК2. Тврдишић је у објави на Фејсбуку написао да је јуче од представника Радио-телевизије Косова (РТК) добио понуду да настави рад на телевизијском каналу РТК 2, који програм емитује на српском језику, али и да је ову понуду одбио.

Жељко Тврдишић је као главни разлог за одбијање понуде навео то што не прихвата цензуру Управног одбора РТК.

Писмо које је упутио генералном директору РТK Шкумбину Ахметџекају преносимо у целости:

"Поштовани директоре Ахметџекај,

Захваљујем Вам на понуди да наставим рад у ТВ РТK2 на месту одговорног уредника. Мој одговор је - не.

Да је ова понуда стигла пре месец дана и пре скандалозне одлуке Борда РТK, када сам неоправдано суспендован са посла 30 дана одговор би, сигуран сам, био другачији.

Одлука Борда РТK била је класичан удар на независну уређивачку политику канала на српском језику. Том одлуком погажено је једно од основних људских права - право на слободу говора.

Борд РТK послао је јасну поруку свим запосленим на каналу РТK2 – цензуришите појединце и политичке организације ако изнесу мишљење које није у складу са политиком Владе Kосова.

Ја нисам прихватио цензуру и нећу је никада прихватити. То је један од главних разлога зашто Вам овај пут кажем – не.

Желим да Вас подсетим на нешто, што Ви сигурно знате, а то је да је ТВ РТK2 у претходне три године, радила у складу са професионалним стандардима и њена уређивачка политика била је независна, правична, професионална, објективна, избалансирана и неутрална.

На ТВ РТK2 у претходне три године није било ни једне мрље у програму и ни једног скандала. То није био случај са осталим програмским јединица Јавног сервиса Kосова, али и Бордом РТK.

Подсећам Вас да је обавеза новинара да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије.

Право јавности је било да сазна да су у Грачаници 28. септембра грађани ове општине имали организовано паљење свећа и да је са грађанима било општинско руководство.

Новинарским кодексом прецизирано је да “могуће дејство објављене информације на медиј или медијског власника не сме да утиче на одлуку о њеном објављивању”. И није, јер нисам желео да цензуришем.

Подсетићу Вас, а Ви то добро знате, већ три године ТВ РТK2 функционише без главног и одговорног уредника. Kонкурси које смо објавили за ову позицију били су неуспешни због недовољног броја заинтересованих за овај одговоран посао.

Тај посао сам радио ја три године без једног цента надокнаде, честито и у складу са новинарским кодексом и професионалним стандардима.

Првог дана када сам дошао у Приштину рекао сам да на ТВ РТK2 долазим као професионалац и да ћу одатле отићи као професионалац. Вашу јучерашњу понуду да наставимо сарадњу видим као потврду да сам у томе у потпуности успео.

Молим Вас пренесите члановима Борда РТK, да убудуће воде рачуна када подижу руке како би гласали за неке важне одлуке, јер руке којима гласају лако је опрати, али прљавштина са једног другог дела тела тешко се пере.

Свестан сам да сте и Ви били под страховитим притиском минулог месеца али профресија, демократија и људскост се морају бранити, сложићете се.

Завршио сам мандат на месту директора РТK2 часно и поред претњи и мислим неуспелог покушаја дискредитације од стране једног министра који неразговетно говори матерњи језик.

На крају желим да Вам се захвалим на коректној и професионалној сарадњи коју смо имали до 30. септембра али и након тога.

Молим Вас да ово писмо прочитате на данашњем Менаџемту РТK и са њим упознате БОРД РТK.

Ову прилику користим да се захвалим свим колегама запосленим на Јавном сервису Kосова са којима сам у претходне три године имао коректну професионалну сарадњу.

Желим Вам свако добро.

Жељко Тврдишић“

Коментари (1)

Остави коментар
пон

06.11.

2023.

Гледалац и Бивши запослени [нерегистровани] у 13:42

Српске заставе

Поштовани.

Као медијски радинк са више од 15 година искуства и који је до пре 2 недеље живео и радио на КОСОВУ и МЕТОХИЈИ морам да истакнем.

Особа која је највише цензурисала програм на РТК2 није био ни гнерелни директор нити било ко из руководеће структуре самог РТК2 већ сам господин Тврдишић лично.

Трдишић је на ту функцију дошао по политичкој линији а не на осноцу професионалног ангажмана.

Стога молим УНС да не крије праву слику. И да се огради од Твришића јер је спутаво истину о животу Срба на КИМ.

Хвала.

Надам се да ће УНС објавити коментар.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси