Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  SafeJournalists мрежа и партнерске организације послале писма забринутости институцијама на Kосову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 08. 2023.

Извор: SafeJournalists

SafeJournalists мрежа и партнерске организације послале писма забринутости институцијама на Kосову

SafeJournalists мрежа и партнерске организације послале су писма Министарству унутрашњих послова, Омбудсману и Министарству спољних послова и на Kосову и изразиле забринутост због случаја новинарке Светлане Вукмировић која ради за радио-телевизију Србије (РТС), а којој није дозвољен улазак на Kосово и обављање новинарског посла.

Од 2018. године, новинарки више пута било је забрањено да уђе на територију Kосова. Последњи случај догодио се 1. маја 2023. године, када је Вукмировићевој поново забрањен улазак, уз образложење да се сматра претњом јавном реду, унутрашњој безбедности, јавном здрављу или међународним односима.

У одлуци МУП-а Kосова наводи се да је косовска полиција одбила да дозволи улазак новинарки на Kосово јер се представила као странац, са идентификационим документом који је издала Република Србија.

Након што је адвокат новинарке Вукмировић уложио жалбу на ову одлуку, Kомисија за жалбе за странце је потврдила одлуку и истакла да је, на основу члана 35. Устава Kосова, грађанима Kосова загарантована слобода кретања и да Вукмировић може да пређе гранични прелаз са идентификационим документом који су издале институције на Kосову, под условом да испуњава критеријуме дефинисане важећим законима.

SafeJournalists мрежа и партнерске организације траже објашњење од Министарства унутрашњих послова зашто новинарки Вукмировић није дозвољен улазак на територију Kосова и зашто се сматра претњом по јавни ред, унутрашњу безбедност, јавно здравље или међународне односе, посебно имајући у виду да јој је дозвољен несметани улазак на територију са косовским документима. Такође, захтевамо од Министарства спољних послова да обезбеди да  институције на Kосову поштују потписане споразуме између Београда и Приштине и да се прописи поштују без дискриминације. Замолили смо Омбудсмана да предузме све мере из своје надлежности да утврди да ли је било пропуста у раду МУП-а у овом случају.

Подсећамо да се у Европској повељи о слободи штампе наводи да је слобода штампе од суштинског значаја за демократско друштво и да право новинара и медија на прикупљање и ширење информација и мишљења не сме бити угрожено, ограничено или подложно кажњавању. Медији и новинари имају право на несметан приступ свим изворима вести и информација, укључујући и оне из иностранства.

 

Потписнице:

Удружење новинара Kосова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Европска федерација новинара (ЕФЈ)

OBC Transeuropa (OBCT)

Европски центар за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ)

Free Press Unlimited (FPU)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси