Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Општина С. Митровица обећавала да ће бити на услузи грађанима, али на новинарска питања не одговарају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

30. 07. 2023.

Аутор: Коссев Извор: Коссев

Општина С. Митровица обећавала да ће бити на услузи грађанима, али на новинарска питања не одговарају

Сачекајте, директор је на састанку. Директор сада не може да Вас прими, јер има састанак онлајн. Директор данас није ту, на терену је, али каже да се обратите градоначелнику. Градоначелник није ту, пошаљите мејл. Нису ту ни остали званичници који би могли да Вас приме. Без одговора на позиве, поруке и мејлове. Овако је укратко протекла цела радна недеља за нама, трагајући за информацијама у општини Северна Митровица о пломбирању радова на више објеката у северном делу Митровице.

„Имаћемо две и по године времена за добре и велике пројекте. Једва чекам да примим грађане овог лепог града и на састанке, и све друге…“, „Почели смо са радом, и ја позивам све грађане да дођу и своје проблеме, као и идеје, које имају, изложе нашој екипи“ – казао је нови градоначелник, Ерден Атић, непосредно након победе на изборима 23. априла.

Општина Северна Митровица у новом је сазиву од половине децембра – нешто више од месец дана од изласка Српске листе из те институције, али и већине запослених Срба.

Шеснаест нових одборника изабраних по аутоматизму, са само једним из српске заједнице – положило је заклетву 14. децембра, а истог је дана изабран и председавајући Скупштине ове општине.

Априла месеца ова је општина и комплетирана, изборима на које Срби нису изашли.

Северна Митровица сада има новог градоначелника, његовог заменика, као и остало особље из различитих општинских дирекција.

Иако се готово комплетно особље заменило, а нови су мандат започели обећавајући да ће ова општина коначно бити на услузи и у интересу свих грађана – то је остало записано само као скупштинско обећање.

Ни они који су новембра изашли, а ни они који су децембра заузели њихова упражњена места, праксу у односу са медијима нису променили.

У то смо се уверили покушавајући целе протекле недеље да ступимо у контакт са директором општинске дирекције за инфраструктуру, Фатиром Берзатијем.

Заправо, овај нам се директор у петак јавио, што је био први контакт нашег новинара са њим.

Пристао је да нам делимично да информације, али је од тог дана, за наш медиј – готово недоступан.

Истог дана, у потрази за информацијама, успели смо да успоставимо први контакт и са новим градоначелником Северне Митровице – Ерденом Атићем.

Међутим, након што се нашем порталу прво јавио на телефон, онда када смо му се и представили – на линији се чуо женски глас.

„Градоначелник није ту, јавиће се кад буде могао“, казала нам је ова нама непозната женска особа.

Ови први „контакти“ са двојицом званичника општине Северна Митровица – били су, макар до сада, и последњи.

У понедељак је општинска инспекција наставила са пломбирањем радова на изградњи објеката у самом градском језгру, али потврду о томе из саме општине нисмо успели да добијемо.

Ерден Атић се на наше позиве више није јављао, као ни Фатир Берзати.

Поруку коју смо овом другом послали, одмах је и погледао – али нам није одговорио.

Kако бисмо дошли до информација, већ другог дана радне недеље – отишли смо у општину Северна Митровица.

Након два сата чекања, јер су сви на састанку, да нашу новинарку прими један од ове двојице званичника, ни у томе нисмо успели.

Портир је затражио легитимацију, а онда када ју је однео ка канцеларији Фатира Берзатија, нашој је новинарки пренео да „директор сада има онлајн састанак“, те да се јавимо градоначелнику јер он „те извештаје не даје“.

Затраживши потом састанак са градоначелником, речено јој је да он сада није ту.

У општину је наша новинарка отишла и у среду, али је тог дана, како јој је речено на портирници, директор „био на терену“.

Истог дана, у општини није био ни градоначелник, али је нашу новинарку упутио на своју асистенткињу.

Саслушавши, у ходнику општине, због чега новинар захтева састанак, Атићева асистенткиња, Медина Пазари – казала јој је да пошаље мејл.

На мејл који смо након тога упутили, до овог времена, одговор није стигао.

Ова радна недеља за новинаре KоССев портала који покушавају да раде на тренутно најактуелнијој теми у граду, а то је обустава радова на објектима у изградњи од стране инспекцијских служби нове администрације тако је завршена сатима изгубљеним у чекању градских власти да одговоре на наш једноставан упит: Kолико објеката је заустављено, који су разлози за то и има ли помака у процедури за легализацију истих.

Оно што су одборници Српске листе и уред градоначелника упражњавали годинама када је у питању комуникација са медијима који нису били под контролом власти, то јест игнорисање и неспремност да пруже информације, а што су нове власти обећавале да ће променити, наставило је да живи и даље унутар кабинета општине Северна Митровица.

Јуче смо на исту адресу упутили још један имејл са истим питањима, позивајући се овога пута на Закон о приступу јавним документима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси