Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: Влада Косова крши право Срба на слободно информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

01. 02. 2022.

Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Влада Косова крши право Срба на слободно информисање

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује што Влада Косова није дозволила да екипе четири медија који информишу на српском језику прате јучерашњу конференцију за новинаре косовског премијера Аљбина Куртија са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и Специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и траже извињење организатора скупа новинарима ових медија.

Извештач Јуроњуза Анђелка Ћуп изјавила  је УНС-у да српске новинаре људи из владиног протокола нису пустили због наводне епидемиолошке ситуације, иако је дозвољено да у просторији буде до 30 људи. Поред екипе Јуроњуза, испред Владе су остали извештачи РТС-а, Прве телевизије и портала Грачаница онлајн.

УНС и ДНКиМ истичу да је ово још једно у низу кршења права српске заједнице због којег новинари који извештавају на српском језику најмање што заслужују јесте јавно извињење.

УНС и ДНКиМ указују да се оваквим поступком угрожава  право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

Подсећамо да је УНС у више наврата указивао на кршења Закона о употреби језика на Косову од стране косовских и међународних институција.

УНС и ДНКиМ ће наставити да прате и указују на непоштовање уставних и законских обавеза о равноправној употреби српског језика на Косову попут данашњег кршења једног од основних права новинара да слободно извештавају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси