Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

08. 10. 2014.

Аутор: Зоран Трифуновић Извор: Илустрована политика

Отворених очију

Утисак о Утиску

Добро вече, шта је за вас најјачи утисак?

Двадесетак година смо добијали одговоре на ово питање, изгледа да ћемо сада сами и да питамо и да одговарамо. Можда смо сви једнако криви што је у још једном случају, кажу, преовладао пословни над општим илити јавним интересом. Да ли је баш тако и какав је утисак о „Утиску“?

Сећам се када је све почело на Студију Б и тих двадесет година као да је пролетело. Не знам да ли ће те емисије бити и даље на програму, али тешко да ће нешто друго заменити својеврсно прочишћење на крају седмице, филтер кроз који смо цедили оно мало здравог разума који нам је остао у главама.

Два сата током којих смо пресабирали шта нам се током још једне недеље у нашим животима десило. И да ли су наш утисак, наш став, наша оцена исти као и код других. Јесте овде у питању слобода медија, али је исто и сурова реалност да програми таквог садржаја у овој Србији нису више на цени.

Намерно не кажем популарни, јер овде многи уместо главе имају ТВ или веб-сајт. Јавна је тајна да власници Деведесетдвојке имају камен око врата, да више троши него што зарађује. Размишљало се и о много озбиљнијим резовима. И рејтинзи нису као што су били, профил телевизије је доведен до непрепознатљивости.

Али нису све емисије такве. Оно што има гледаност, што има кредибилитет, што је лакмус српске јавности, не би требало гасити једним притиском на даљинском управљачу. 

Мора да опстане, јер ни већина, којима се живот претворио у ријалити и параду, не може више да прими нове ријалитије и параде. Усијао ми се даљински у покушају да пронађем нешто друго, нешто без певања и пуцања, без турских, индијских серија или испразних холивудских блокбастера.

Шта је боље, истрајати у принципијелним захтевима, ауторству и одбрани новинарске професије или истрајати да емисија иде под неким другим условима или на другом месту? Имам утисак да је овде реч о једном давно започетом, а незавршеном послу. А није утисак, већ знам да је медијска стварност сурова. Кад једном одеш, брзо те забораве. Утисак недеље је парадигма наше реалности, а ако утисци почну да бледе, једно је сигурно – више их нећемо имати.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

09.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 22:29

Sve ima svoje trajanje

Na kraju svakog dana, rasporedjujemo svoje utiske: sa posla,brige oko dece,samoposluga koje su podigle cene, plačanja računa,bahatog ponašanja gradjana na ulici, prevozu, tako da i nemamo vremena da slušamo i gledamo na televiziji tudje utiske ni voditelja ni onih koji su pozvani da učestvuju u tim emisijama.Od njih gradjani nikakve koristi nemaju već autori. Pametnom čoveku one nisu potrebne, kao ni razne isprazne emisije sa gosujućim "nacionale" pevačima, ne navodim televiziju . Ukoliko posle napornog dana malo vremena preostane, pročitajmo neku dobru knjigu, neki dobar tekst, preslušajmo dobru muziku ( ne novokomponovanu) .Niko i nikakve emisije tog tipa ne mogu da utiču na formiranje naših ličnih utisaka.Tako da je mnogo buke oko ničeg , neke emisije ne mogu večito da traju.Jednostavno potoršile su se.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси