Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

04. 10. 2014.

Аутор: Ратко Дмитровић Извор: Вечерње новости

Утисак о „Утиску“

Сећате ли се БК телевизије? Беше добар канал, с неколико јасно профилисаних, ауторских емисија, с врло добрим информативним, документарним и музичким програмом, визуелним идентитетом завидног нивоа. Укинули су је 2006. године. Држава, режим, како хоћете. Ко би други.

Како је народ примио тај неспорно велики медијски губитак? Неколико дана протеста групе незадовољних, и крај. Пре неки дан, испред зграде Б-92, на Новом Београду, окупило се веселичасто друштво (тако су изгледали на ТВ снимцима) да протестује што на тој телевизији више нема емисије „Утисак недеље“.

Фали им, рекоше, без тога се живети не може. Јаукне ли „Утисак“ заувек, ова држава ће, поручују они, потонути у диктатуру. Из те поставке изведени су сви коментари и апели по разним друштвеним мрежама и у понеком штампаном издању, а у корист „Утиска“.

Постоји ТВ публика која годинама, сваке недеље, гледа ту емисију, доживљавајући је као глас разума, вентил у напетим временима, оазу слободе. Њима је Оља Бећковић - аутор и водитељ „Утиска“ - Јованка Орлеанка, и ту нити може нити треба нешто да се оспорава.

Чак ни доминантни анационални (неки ће рећи антисрпски, другосрбијански) профил емисије. У реду, право на став. Често је у „Утиску“ било чопоративног обрачуна с људима, што је пре три месеца доживела и моја маленкост: два сата је трочлана екипа гостију, уз сладострасно помагање Оље Бећковић, тражила смену Ратка Дмитровића, представљајући ме као изгубљеног у времену, збуњеног, речју, као будалу. Супротног мишљења није било.

То се у табору обожавалаца „Утиска“ зове слободно и независно новинарство. „Утисак“ је емисија за узак круг људи који за себе кажу да су демократе, слободни интелектуалци, либерали, најнапреднији део друштва.

И то је легитимно, али није легитимно, разумно, демократски, либерално, тражити да држава Србија примени све принципе по којима функционише развијени Запад, а кад их држава Србија примени онда фанови „Утиска“ телале да је у питању страшно, неподношљиво гушење слободе говора. Ево о чему је овде реч.

Неки Грк је купио Б-92. И има само један циљ: да врати уложене паре и додатно заради, ако може. „Утисак“, Оља Бећковић, НУНС, Демократска странка... то њега апсолутно не интересује. Видео човек да је гледаност „Утиска“ мршава, тражи од менаџмента да први канал Б-92 претворе у забавни, други канал у информативни. „Утисак“ није забава, значи... „Утисак“ на други канал. Нема ту ничег другог.

Бећковић Оља тврди да иза укидања њене емисије стоји Александар Вучић. Она га зове Дечко. Питање одгоја. Ајмо на логику: зашто би Вучић (под претпоставком да контролише Грка) укинуо емисију у којој је гостовао чешће него Оља Бећковић? Или: на који то начин мало гледани „Утисак“, макар тамо и даље становали Весна Пешић, Живковић, Бакић, Радуловић... може да нашкоди Вучићу, који, шта год ми мислили о његовом раду, има подршку више од 50 одсто српског друштва? Какви црни притисци, овде су паре у питању.

Да, сећате ли се БК телевизије и сећате ли се громогласног ћутања Оље Бећковић у време њеног гашења. Да не идемо даље, а могли бисмо.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси