Насловна  |  Актуелно  |  Досије "Утисак недеље" (2014)  |  Укидање "Утиска недеље" утицаће и на извештај ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

04. 10. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Укидање "Утиска недеље" утицаће и на извештај ЕУ

Одлуком да се укине емисија Оље Бећковић на Б92 много тога је "стављено на коцку", као што је опстанак правог, истинског новинарства.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) је детаљно пратила развој медија последњих година у Србији и веома смо забринути због погоршања услова под којима новинари раде. Улога и обавеза власти је да заштите и развијају слободу изражавања, како у традиционалним медијима тако и на интернет порталима, а раније обећање премијера Србије Александра Вучића још није испуњено, истиче за Данас Право Рената Шредер, председница ЕФЈ, најављујући да ће та организација упутити и званичну реакцију поводом овог случаја у виду саопштења.

Она додаје да мисли да ће то утицати и на предстојећи извештај Европске комисије о напретку Србије, који ће бити објављен 8. октобра.

Она додаје да се ЕФЈ придружује својим подружницама у Србији НУНС-у, УНС-у и Синдикату новинара Србије у протесту против одлуке приватне телевизије Б92 да укине политички "ток шоу" након политичког притиска.

Шредерова подсећа да је емисија "Утисак недеље" била предвођена добро познатом новинарком Ољом Бећковић и да се емитовала последње 24 године и доказала као веома популарна међу гледаоцима.

Председница ЕФЈ напомиње и да је емисија Оље Бећковић имала велики утицај на политичку дебату у Србији од времена Слободана Милошевића па све до данас. Према њеним речима, данас је то једини програм који пажљиво и критички проматра политику актуелне Владе Србије, на чијем је челу премијер Александар Вучић. Она подсећа да је Бећковићева одбила понуду руководства Б92 да премести своју емисију на други канал и том приликом изјавила да то није била "понуда" већ ултиматум. - То не може бити економски оправдана одлука.

То у многоме мирише на цензуру. ЕФЈ подржава одлуку Оље Бећковић да одбије премештање емисије на мање гледан канал Б92 Инфо и у мање гледаном термину, оцењује Шредерова за Данас Право.

Реаговања

ДС: грађани морају да протестују због цензуре

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић позвао је грађане да учествују у протестима због укидања емисије "Утисак недеље" на Б92 и "Сарапин проблем" на телевизији Студио Б и оценио да је реч о покушају цензуре и утицаја на уређивачку политику. "Најоштрије осуђујемо укидање емисије 'Утисак недеље' и то, како стоје ствари, директном вољом председника Владе Србије (Александра Вучића)", рекао је Стефановић новинарима у Скупштини Србије. Стефановић је позвао грађане да се придруже протесту Независног удружења новинара Србије који је заказан за понедељак, 6. октобар, у 21 сат испред телевизије Студио Б. Бета

Миленић: Медијски мрак катализатор деструкције

Потпредседник странке Заједно за Шумадију Саша Миленић, који је и председник Скупштине града Крагујевца, изјавио је да антидемократски карактер актуелног режима Српске напредне странке, најеклатантније потврђује и доказује медијска сцена у Србији. Медијски мрак који је поново овладао Србијом, према његовом мишљењу, директна је последица амбиције СНС-а да успостави потпуну контролу над укупним друштвеним дијалогом у Србији. Миленић је притом устврдио да медијски мрак није само најозбиљнији симптом неповољне слике кризног стања у Србији, већ да је, истовремено, и катализатор продубљавања кризе и даље деструкције друштва. З. Р.

Караџић: немамо право да одређујемо политику медија

Председник Савета Регулаторног тела за електронске медије Горан Караџић изјавио је јуче да то тело нема права ни обавезу да одређује уређивачку политику медија и буде главни и одговорни уредник. - То би била диктатура када бисмо нас деветоро, ма колико стручни били, одлучивали о томе која емисија треба да се укине, а која да остане, казао је Караџић на седници Одбора за културу и информисање одговарајући на питања посланика о судбини емисије "Утисак недеље" на телевизији Б92. Он је констатовао да у српским медијима постоји неравнотежа политичког плурализма и да ће се Регулаторно тело тиме бавити, али да у сваком случају не може утицати на уређивачку политику и програме телевизије. Караџић је рекао да је телевизија Б92 добила дозволу за емитовање програма општег типа, између осталог и информативног програма, при чему није одређен однос процената програмских садржаја. Он је истакао да телевизија Б92 из године у годину смањује проценат информативног програма, па је тако 2011. године укупно емитовано 98 дана информативног програма, 2012. 81 дан, а 2013. године 51 дан. Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси