Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

02. 10. 2014.

Аутор: Миљенко Дерета Извор: Политика

Нека се припреми...

Можеш укинути ТВ емисију, али утисци недеље остају.

Утисак протекле недеље није ни „Парада поноса”, ни сукоб жандармерије и млађег Вучића, већ нова опомињућа фаза ућуткивања медија и сваке критичке мисли у српском друштву.

Са ТВ екрана је склоњена Оља Бећковић. Укинута је ТВ емисија која траје 24 године, која је све те године, кроз распад Југославије, ратове, инфлације и економски суноврат, кроз промене неколико председника државе и влада, остала и опстала као ретко место културног дијалога неистомишљеника.

„Утисак недеље” био је својеврсна институција, а институције се чувају као гарант и симбол стабилности једног друштва. Осим у Србији, посебно данас. У свету медија, таква емисија се не укида чак ни када се водитељ или водитељка, савладани годинама, повуку, или не дај боже оду на други свет. Тражи им се замена, али емисија, као тешко успостављени бренд, чува се као очи у глави зато што доноси профит и углед. А када, као у случају „Утиска недеље”, приватни власник почне да ради против профита, свог основног интереса и покретача, јасно је да је условљен притиском који угрожава његов опстанак и страхом да извор притиска именује и да му се супротстави.

Недостатак стабилних институција важан је показатељ ниског степена демократичности српског друштва и државе. Независно судство, правна држава, слободно и демократско образовање, поштовање људских права су, наравно, области кроз чије успостављање јаке, старе демократије покушавају да уведу минимум реда и у наше друштво.

Али, наша владајућа политика зна боље одакле јој долази права претња - од добро информисаних, за критичко мишљење оспособљених грађанки и грађана. Зато се, у превентивном рату против предвидиве будућности сваког ауторитарног система кренуло у систематско рушење малобројних, тешком муком успостављених слободних медија. Корак по корак уводи се потпуна контрола објективног информисања грађанки и грађана Србије.

Посебно ме брине неспособност острашћених цензора да разумеју нове технологије у којима је, као и у причи „У цара Трајана козје уши” немогуће сакрити истину. Она проговори из земље ако нема другог начина.

Бојим се само да данашњи цареви нису милостиви као Трајан, који је свом берберину опростио објављивање истине. Важно је да се не заборави.

Све је почело продајом Б 92, што се данас показује као део осмишљене, дугорочне стратегије затирања критичког друштвеног дијалога кроз процес естрадизације/ таблоидизације свих медија, штампаних и електронских. Програми које гледамо на националним фреквенцијама личе као јаје јајету и ускоро ће се разликовати само по симболу станице у неком од ћошкова екрана.

Потом је уследило скидање ,,Разгибавања” са Радија Б 92, тј. ућуткивање Дарка Митровића и Марка Степановића. Метод је смехотресно идентичан оном примењеном на Ољи Бећковић: „Имали смо састанак са челним људима Б 92. Не могу пуно да откривам, јер смо у незавидном положају.

До 13. јануара неће бити емисије, за даље још ништа не знамо. Званично објашњење које смо добили је да смо 'скинути' због празничног програма”, каже Дарко Митровић пре мање од годину дана. Отишао је и Бракус. На све могуће начине обаран је сајт „Пешчаника”, људи су притварани „због ширења панике” на друштвеним мрежама.

„Панику” су изазивале информације са поплављених подручја. Злехуда судбина београдске институције Студија Б, драматичан је приказ да је квалитетан и гледан програм могуће уништити малтене преко ноћи политички диригованом уређивачком политиком. Партијско подаништво је напросто негледљиво.

Процес гушења слободе говора ће се наставити, новина по новина, ТВ станица по ТВ станица, емисија по емисија, новинар по новинар... Кап по кап... док се чаша не прелије. А онда... Не знам зашто сам помислио на Џорџа Орвела и његову изјаву: „1984. је пародија и зато може да се догоди.

То је правац у коме свет иде у овом тренутку. У нашем свету неће бити емоција осим страха, беса, тријумфа и самопонижавања.... Неће бити лојалности осим лојалности партији... Ако желите слику будућности замислите чизму како гази људско лице, заувек. Поука ове ситуације је једноставна - не дозволите да се то догоди. То зависи од вас.” Нека се припреме Коракс, Петричић, Њуз нет, Кесић и Сомборац... Не дозволимо да се то догоди. То зависи од нас.

*Оснивач Грађанских иницијатива

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси