Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије "Утисак недеље" (2014)

28. 09. 2014.

Аутор: Б. Бачевић Извор: Политика

Зашто сам забрањена

Једина лепа вест је откриће да се у тој спрези власника медија и власника државе дата обећања поштују и испуњавају. „Утисак недеље”, вероватно једина ТВ емисија којој није потребно објашњење или жанровско сврставање, почињала је речима: „Утисака пуна глава, утисци нису досадни”. Када је у петак увече управа Б92 саопштила да се та емисија одлаже до даљег а ауторка чувене емисије Оља Бећковић да је емисија забрањена, створен је још један велики медијско политички случај.

 

Разговор с Ољом Бећковић почињемо питањем којих утисака је пуна њена глава.

- Имам утисак да је у саопштењу које је издала пиар служба Б92 дошло до две озбиљне грешке у куцању. Тамо се наводи да се емисија „Утисак недеље” одлаже до даљег. Права реч је да је емисија забрањена. Каже се да сам одбила договор, истина је да сам одбила ултиматум или уцену, коју већ реч више волите.

Које аргументе је пословодство износило у преговорима с вама и како сте ви те аргументе тумачили? Како се догодило да „Утисак недеље” постане препрека за развој, реформе програма телевизије чији је био заштитни знак?

Уместо аргумента, постављен је јасан ултиматум. Савременим језиком уцена то гласи овако: Имамо упутство да емисија не може да крене да се емитује док не потпишеш да од 3. новембра прелазиш на инфо канал. Сви покушаји да добијем било какав сувисли одговор на питање зашто ме уцењују на тај начин остали су безуспешни. Нисам имала никакав оригинални захтев, осим да пословодство поштује уговор који имам до марта.

А та образложења да бисте ви заправо требалo да будете окосница новог канала?

Бесмислене приче о томе да власник жели да изгради инфо канал и да ми понудом да баш ја будем пионир на непостојећем кабловском каналу чини велику част, нисам успела да протумачим другачије него да га је неко погрешно обавестио да немам мозак. Каприц да ми се забрани да радим емисију док не потпишем да страшно желим да ме од новембра више нико не гледа не умем да разумем другачије осим да је и власник од неког добио упутство да морам да будем склоњена. Једина лепа вест је откриће да се у тој спрези власника медија и власника државе дата обећања поштују и испуњавају.

Шта се то догодило после емисије у којој је гост био Владимир Поповић Беба, а пре него што је отказана наредна емисија у којој је требало да гостује министар културе Иван Тасовац? Јесте ли то доживели као очигледан политички притисак или су вам у управи ТВ понудили неко логично, прихватљиво објашњење?

Ових дана из разговора с разним људима откривам да сам једна од ретких која још тада није разумела да је емисија скинута и да сам последњи пут рекла лаку ноћ из студија Б92. Дванаест година уназад, по уговору, емисија иде до 15. јула, па поново креће 1. септембра. На крају последње емисије, 30. јуна, најавила сам да следеће недеље гостује министар информисања и културе Иван Тасовац. Два дана касније сам обавештена да је време да идем на распуст, односно да ми се сезона скраћује за две емисије. Будући да имам слаб таленат да се сећам глупости, заборавила сам аргументацију. Пред почетак јесење сезоне, десило се исто. Јављено ми је да сам слободна још три недеље и да је 21. септембар идеалан датум за почетак. Пет дана пре тог датума позвана сам на састанак где ми је без икакве најаве уручен ултиматум да се у року од 24 сата изјасним о инфо каналу.

Јесте ли у свему што је претходило одлуци да се „Утисак” не емитује видели јасан политички рукопис и како бисте га ви дефинисали? Да ли вам је неко из управе телевизије рекао да има проблеме с Владом или Вучићем због вас, емисије?

То ми је речено небројено пута, најчешће петком кад се објаве гости.

Ако је било тих притисака, скидања емисија, остаје нејасно зашто о томе нисте обавестили јавност?

Нисам обавештавала јавност зато што ми је било важније да притиске побеђујем својим радом и неодустајањем од начина како правим емисије. Поред тога, нисам желела да угрозим радна места људи чији је посао био да ми преносе ставове кабинета.

Како одговарате на оцене да ваша емисија није жртва неког политичког центра моћи већ закона тржишта које је на Б92 увео и „Великог брата” и читав низ наводно популарних и истински бесмислених емисија, па је „Утисак недеље” остао само реликт прошлости, инцидент између две лагане, булеварске емисије? Да ли вас је убила „тешка реч”? Или је можда само телевизију притиснула тежина економских интереса њених власника?

Ових дана слушам цинична објашњења да нисам разумела да су прошла Титова времена, да је телевизија приватно власништво, да власник има сва права да мења концепције, а нарочито да су економски интереси приоритет. Слажем се са свим, једино баш нисам уверена да су прошла Титова времена. Уз то, имам неколико питања на која нисам успела да добијем ниједан одговор који није увредљив. Који би то био пословни интерес да се најгледанија и најисплативија емисија пребаци на непостојећи канал? Како да разумем економски интерес кад ми се нуде знатно бољи финансијски услови за прелазак на канал без гледалаца и оглашивача? Да ли су покушали да ме купе? Ко ме је толико потценио да је помислио да могу да прихватим тако непристојну понуду? Да ли је уопште постојала искрена намера да се направи јак инфо канал, како нас убеђују? Који је то медијски геније који верује да телевизија може да се изгради за четири недеље и да постане конкурентна? Зашто је одбијен мој предлог да потпишемо протокол о добрим намерама, да сам спремна да пређем на инфо канал оног часа кад се изгради и кад тамо пређу и све друге информативне емисије, „Инсајдер”, „Кажипрст”, „Вести”? Да ли се гради телевизијски канал или самица за мене? Да ли ме то шаљу на друштвено користан рад?

Годинама водите вероватно најутицајнију политичку емисију на телевизији. Какве сте поруке од разних лидера добијали и како бисте, укратко, упоредили медијске слободе за време Милошевића, Ђинђића, Коштунице, Тадића или Вучића?

Најбаналнијом и, како то често бива, најтачнијом реченицом: „Ово никад није било”.

Коментари (4)

Остави коментар
уто

30.09.

2014.

Дача [нерегистровани] у 14:23

Немојте људи у мој бунар

Оље Бећковић се сећам и као глумице, мученице. Сада правите филм у сопственој режији, или имате новог режисера, у ком сте поново мученица,али сада већ као искусна глумица. Ваша нова улога добија нове "поштоваоце" и душебрижнике. Лично ми Вас је жао, саосећам са вашом патњом и придружујем се свим душебрижницима који тако саосећајно пуне разне емисије истанчаним жалопојкама о Вашем протеклом друштвено корисном раду. Видно сам потресен,свестан да је овога било и да ће га увек бити, јер ничија није горела до зоре.

Одговори
пон

29.09.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:17

citat

Lopta je okrugla, rekao Mladen Delic.

Одговори
пон

29.09.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:12

pitanje

Zar ne mislite da je vec svima dosadila kuknjava Olje Beckovic. Hteli se kapitalizam, uzivajte u njemu. Because you asked for it.

Одговори
пон

29.09.

2014.

Maki [нерегистровани] у 17:05

TRAŽILI STE GLEDAJTE

Pa zar se nismo svi zalagali za nestanak socijalističkog samoupravljanja, za ukidanje državnog vlasništva svuda pa i u medijima. Utisak nedelje je privatna emisija privatne kompanije za koju je ona dobijala pare za autorsko izvodjenje. Sada je kompanija prodata drugome po zakonu, vlasnik ne želi to više da emituje, i sada autor to može da proda drugome ili da ukine pravljenje te emisije. Koliko je drugih autora koji naprave neke autorske projekte, emisije koje se emituju jedno vreme pa nestanu jer ih neko ko odlučuje o tome skine. Da li ste Vi spremni da stanete iza svih njih ili samo iza Utiska jer je sad to popularno i u žiži interesovanja. Razumem NUNS ali Vi, šta Vam je. Molim Vas da imate jednaki tretman prema svim autorima u ovo teško vreme, pogotovu za obične novinare.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси