Насловна  |  Актуелно  |  Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)  |  Да га видим, Милановића бих отерао са братовљевог гробља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Полемика: Чомски, РТС и Шарли Ебдо (2015)

23. 01. 2015.

Аутор: Јована Радовановић Извор: Наше новине

Да га видим, Милановића бих отерао са братовљевог гробља

Мирослав Медић, брат једног од погинулих техничара Синише Медића, за Наше новине каже да Драгољуб Милановић, бивши директор РТС-а, нема шта да тражи на гробу његовог брата, који је настрадао у бомбардовању те медијске куће.

Не бих волео да дође на споменик. Отерао бих га одатле огорчено поручује Медић и додаје да Милановић нема никаква права да се појављује ни на Ташмајдану, где се налази споменик.

Неприхватање

Оштра Медићева реакција уследила је после ексклузивне исповести Милановића Нашим новинама, који је између осталог испричао да је због батина које је добио 5. октобра 2000. и он сам „Шарли“.

Милановић је у разговору за Наше открио да за погинуле у бомбардовању РТС-а пали свеће, али да није одговоран за њихову смрт и да власт није знала када ће непријатељ да гађа и шта. Палим свеће у свакој пригоди, и у цркви и на гробљима, за те људе.

Нажалост, не могу на све гробове да одем. Да сам одлазио на споменик који су тако гнусно подигли на Ташмајдану, пљували би ме, али бих волео и тамо да одем и упалим свећу рекао је Милановић. Мирослав Медић, који је и сам радник РТС-а, кобног 23. априла 1999. године, када је бомбардована зграда телевизије, имао је слободан дан, док је његов млађи брат Синша био на свом радном месту. Као сведок дешавања у Абердаревој 1 Медић истиче да је несумњива кривица некадаш њег директора РТС-а, те да је под његовом палицом главни и одговорни уредник информативног програма Милорад Комраков убеђивао раднике да су безбедни.

Данима смо били забринути за безбедност, стално смо размиш љали о томе када ћемо бити погођени и зато ме вређа Милановићева изјава да није крив. Они су нас убеђивали да нисмо циљ НАТО-а каже Медић и додаје да је дужност бивш ег директора била да их измести одатле.

Да је Милановић одговоран за страдање радника сматра и председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић, који истиче да није тачно да нико не помиње страдале раднике, те да је Комисија за заштиту новинара међу теме којима ће се бавити уврстила и ову несрећу. Он нема права да говори о страдању тих људи, на суду је утврђена његова одговорност каже Обрадовић и додаје да не негира одговорност НАТО-а за смрт радника, али да не постоји никаква дилема да су криви и Милановић, али и они који су у том тренутку управљали државом.

Склоништа остала празна

И професор ФПН-а Раде Вељановски такође не сумња у то да су за погибију људи одговорни политички руководиоци и руководство РТС-а. У РТС-у је годинама пре тога постојао прецизно разрађен план пресељења неких од основних функција радија и телевизије уколико земља дође у ту ситуацију објашњава Вељановски и додаје да је у то време државна телевизија имала своје погоне и на Златибору, те да су и те како имали где да се склоне.

Бивши директор Радио Београда истиче да нема спора о томе да медији не смеју бити никакви циљеви, али да одговорност морају да предузму и они који раднике нису дислоцирали у стању опште опасности. Милановић може да прича шта хоће, одлежао је своју казну и слободан је грађанин, али по мом мишљењу, било би му паметније да ћути - закључује Вељановски.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси