Насловна  |  Актуелно  |  Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)  |  Варнице између "ћириличне" и "латиничне" штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

16. 06. 2015.

Извор: Б92

Варнице између "ћириличне" и "латиничне" штампе

Листови "Политика и Вечерње новости" покренули су иницијативу да се потпуно укине порез новинама које се штампају ћирилицом. На то су оштро реаговали у неким листовима чија се издања штампају латиницом.

У иницијативи "Политике" и "Вечерњих новости" наводи се да ослобађањем од дажбина штити углед професије. Такође, наводе да нису поклекли пред таласом таблоидног журнализма, због чега су се свесно одрекли дела тиража.

"Ја сам и даље у дилеми да ли је то глупљи или смешнији предлог, јер они кажу да то доприноси угледу професије, а ми без неког увида можемо да кажемо да су они дали огроман допринос залуђивању овог народа, па и подржавали ратне злочинце", каже Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника "Време".

"То је низак ударац и није питање ко је имао какву уређивачку политику и не постоји медиј коме се не може наћи слаба тачка и слаб период. То није тема, тема је ћирилица, писмо овог народа, а српско писмо је ћирилица, без обзира да ли се то некоме свиђа, и ћирилица и латиница. Ја пишем и читам и једно и друго, уопште не правим разлику", наводи Ратко Митровић, генерални директор и главни уредник "Вечерњих новости".

"Менаџменти ова два листа кукају, па као они нису таблоидни па им то редуцира читаност. Па ако вам је читаност најбитнија, будите таблоидни. Ако мисиите да ћирилица не иде уз то, пређите на латиницу", каже Жарковић.

"Комплетан Жарковићев текст је подметање и то је нешто што њему није требало. Нико не говори о томе да је таблоидно новинарство на латиници, а оно које није таблоидно на ћирилици", одговара Дмитровић.

Надлежни одбор у Скупштини подржао је предлог да се двоструко смањи ПДВ за штампане медије. Министар финансија Србије Душан Вујовић је већ раније рекао да смањење пореза на додату вредност на штампу не би био фискални проблем за буџет, а да ће све остало бити предмет анализа.

 

Коментари (1)

Остави коментар
уто

16.06.

2015.

Mirjana [нерегистровани] у 10:49

Zasto tako

Rasprava oko pisma? Uzasnuta sam! Novinarska udruzenja treba da se bave sadrzajima a ne formom! Sta to radite......kao da se opredeljujete da li u skolama da se uci kineski ili engleski, spanski.....Jadna je ova moja profesija koja se medjusobno blati.....

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси