Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

13. 06. 2015.

Аутор: Басара Извор: Данас

Ћирилични ПДВ

Блага вест да би ПДВ на новине могао бити смањен са десет на пет одсто, а на оглашавање са двадесет на десет, изазвао је праву еуфорију у редовима српског новинџилука, али је - да ли је уопште могло бити другачије - изазвао још једну српску поделу.

Дмитровић, рецимо, Ратко, носилац помпезне титуле "генерални директор компаније Новости" и неименовани "челни људи" Политике моментално су у тој благовести угледали своју шансу и покренули акцију да новине "које се штампају на ћирилици" добију додатне погодности, то јест да у целости буду ослобођене пореза.

"Осим што негују ћирилицу", благоизјавио је Ратко, "реч је листовима који пишу о озбиљним темама. С обзиром на то да нису подлегли таблоидном журнализму, одрекли су се и једног дела тиража, па се надам да ће то наићи на разумевање владе."

Ја се пак надам - и то разложно - да ће и Дмитровић и "челни људи Политике" уместо ослобађања од пореза добити Црвен Бан у место за Црвен Бан и предвиђено.

Стотинама смо пута овде писали о склоности овдашњих "патриота" да свој патриотизам уновче и да се - кад год је то могуће - уздигну изнад закона.

Остаје нам да се надамо да им, овога пута, закон неће изаћи у сусрет. Мада… Ко зна. Новости и Политика су добили подршку Милорада Вучелића, а Вучела је познат по томе што се не бори за изгубљене ствари.

Који ће се то закон, питам ја вас, усудити да устане против Вучелиног трогателног вапаја, послушајте га само:

"То (ћирилица и латиница) није ни политичко ни идеолошко питање, већ - питање свих питања."

Као да је, Боже ме прости, проговорио блаженоупкојени Ћосић, коме се свашта може пребацити, али не и то да је избегавао пореске обавезе.

Није непознато да је "отац нације" редовно и међу првима - измиривао своје дугове према држави, па не видим разлог да његови ахбаби, обожаваоци и измећари буду изузети од те обавезе.

Можда бих се и ја сагласио са идејом да се ћирилична штампа ослободи пореза, ако ни због чега, а оно зато што такозвани Нино Брајовић, још један ћирилични акцијаш, иначе генсек УНС-а, тврди да "текст писан ћирицом заузима 20 пута већи простор него латиницом", можда бих се кажем, сагласио, али подозревам да се покретачи акције дилбери и дилберке добро познати по томе да кад добију прст одмах посегну за целом руком - не би задовољили ослобађањем од пореза.

Изађе ли им се у сусрет, врло брзо ће пожелети да сви они који пишу ћирилицом имају одређене привилегије у односу на оне који пишу латиницом или који су пу, пу, пу, далеко било - латиничне вероисповести.

Осим тога, онако лично, мислим да су Политика, Новости и Печат врло добро заливани расадници духовне беде, оријенталног чемера и малограђанштине и да би им - као таквима - порез требало у најмању руку удвостручити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси