Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  УНС у Новом Саду представио синдикалцима истраживање о радним правима новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

11. 12. 2023.

Извор: УНС

УНС у Новом Саду представио синдикалцима истраживање о радним правима новинара

Летошње истраживање УНС-а о радним правима и положају новинара и медијских радника у Србији у ком је учествовало више од 300 испитаника представљено је руководству и члановима Савеза самосталних синдиката Војводине.

На трибини поводом обележавања Међународног дана људских права у Новом Саду адвокат УНС-а Гордана Kонстантиновић и шеф Образовног центра Драгана Бјелица говориле су о резултатима истраживања.

Подаци су показали да сваки други новинар односно медијски радник нема уговор за стално и да предњаче у таквом, најнесигурнијем положају, они који су у онлајн медијима. Предочен је и податак да скоро 80 одсто испитаника нису чланови нити једног синдиката. Близу половине новинара и медијских радника из истраживања рекло је да нема сазнања да ли се у медију у ком раде поштује право на синдикално организовање.



Представнике овог синдиката упознали смо са податком да је нешто више од 60 одсто испитаника навело да су им током каријере угрожавана радна права, а да се половина њих није обратила нити једној институцији у тим ситуацијама.


Представнице УНС-а упознале су учеснике трибине са тим да новинари и медијски радници сматрају да им се радна права највише угрожавају изостанком надокнаде за прековремени рад, непоштовањем радног времена, отпуштањима и политичким притисцима. И да су високопозиционирани одговори које новинари виде као угрожавање радних права и непоштовање аутономије у раду, као и корпоративни притисак, односно притисак економских моћника.

Речи је било и о налазу да се сваки други испитаник изјаснио како су се радна права новинара и медијских радника погоршала у последнњих неколико година. Да је стање непромењено рекло је 32 одсто.

Највећи број испитаника, пренето је на трибини из истраживања, није задовољан примањима од рада у медијима.

Скуп се одржао у Радничком дому. У разговору су учествовали председник СССВ Горан Милић, генерални секретар Томислав Стајић и други представници овог синдиката међу којима и Љубенко Звиздић, члан Управе УНС-а и председник Самосталног синдиката графичке, информативне делатности и кинематографије Војводине, као и новинар и члан Управе УНС-а Миљан Витомировић.

Трибина је одржана у оквиру пројекта "Заједно смо јачи" уз подршку Међународног центра Улоф Палме.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси