Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Обележена 101. годишњица оснивања Новосадске секције Југословенског новинарског удружења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

25. 01. 2023.

Аутор: Предраг Рава Извор: УНС

Обележена 101. годишњица оснивања Новосадске секције Југословенског новинарског удружења

Чланови Извршног одбора Друштва новинара Војводине, огранка Удружења новинара Србије, положили су венац на гроб Јована Храниловића, новинара, песника, књижевног и позоришног критичара, народног трибуна, јавног радника и свештеника, који је пре 101 године окупио војвођанске новинаре и основао Новосадску секцију Југословенског новинарског удружења.

Јован Храниловић је међу првима увидео важност формирања струковног удружења које ће потом моћи да се бори за слободу медија, али јачање положаја журналиста, као и збрињавање старих и социјално угрожених колега.

У  Новосадску секцију Југословенског новинарског удружења су ушли виђенији новосадски новинари тог времена међу којима је Храниловић уживао велики углед.

Он је значајан за историју новинарства у Војводини и као директор и уредник демократског листа „Јединство“, који је излазио у Новом Саду. Објављивао је текстове и у „Бранику“, „Позоришту“, „Стражилову“ и многим другим листовима.

Храниловића је красила храброст у писању, али и доследност у примени новинарске етике у периоду немилосрдне борбе на тржишту.

Јован Храниловић био је заговорник идеје јужнословенског јединства. Због угледа које је имао међу грађанством, изабран је за једног од председавајућих Велике народне скупштине која је присајединила Бачку, Банат и Барању Краљевини Србији. Указана му је част и да отвори тај значајан скуп.

Као посланик, предстваљао је Русине који су му, ценећи га и као грко-католичког пароха (био је Хрват по националности), дали дозволу и подршку за то.

Наредне године ће се навршити 100 година од смрти Јована Храниловића. Притиснут материјалном бедом и лошим условима живота, преминуо је 5. августа 1923. године. Сахрањен је на Русинском гробљу у Новом Саду.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси