Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Друго отворено писмо директора РТВ Врање Зорана Величковића председнику НУНС-а Вукашину Обрадовићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

01. 12. 2010.

Друго отворено писмо директора РТВ Врање Зорана Величковића председнику НУНС-а Вукашину Обрадовићу

Поштовани господине Обрадовићу, Молим Вас да искористите утицај свог струковног удружења на главну уредницу Радио Телевизије Врање Љубицу Здравковић Џонов како би дозволила емитовање филма о Петом октобру аутора Предрага Бамбића.

Подсећам Вас да је Ваше удружење протестовало што сам, уочи десете годишњице петооктобарских догађаја, скинуо са програма РТВ-а Бамбићев филм “5.октобар, дан када сам одлучио да останем”, иако сам јавно објаснио да сам то учинио зато што није постојао уговор о ауторским правима који пре емитовања мора да буде потписан са аутором, у складу са прописима наше куће и законском регулативом која дефинише ову област.

Подсећам Вас и да сте ме тада јавно оптужили да нарушавам “интегритет” уређивачке политике чланице Вашег удружења Љубице Здравковић Џонов.

Желим да Вас обавестим да сам се у међувремену побринуо да лично ступим у контакт са аутором Бамбићем и да заједницки потписемо уговор о ауторским правима, како прописи и налажу. Тиме је отклоњена и последња препрека да се Бамбићево дело емитује на Радио Телевизији Врање.

Љубица Здравковић Џонов, међутим, пре десет дана изненада одбија да прикаже филм под изговором да за емитовањем нема никакве потребе пре следећег 5.октобра. Мислим да би била штета да гледаоци Радио Телевизије Врање без разлога остану ускраћени за Бамбићево вредно ауторско дело о демократским променама двехиљадите године.

Питам се је ли главна уредница искористила Ваше удружење како би у јавности створила утисак о мени као човеку који се противи демократским променама, а да јој никада није ни била намера да прикаже ауторски филм Предрага Бамбића?

Надам се да се слажете са мном да демократске промене подразумевају поштовање процедуре и закона. Та процедура је у случају филма Предрага Бамбића сада испоштована. Надам да се слажете са мном да демократија и поштовање прописа нису нешто чега треба да се ритуално присетимо само једном годишње, већ обавезно понашање ког се потребно придржавати не само 5.октобра, већ и сваког другог дана у години.

С обзиром на историјску улогу и утицај Независног удружења новинара Србије, чији сте председник, очекујем да пружите јавну подршку приказивању филма о Петом октобру на Радио Телевизији Врање. Тиме бисте показали да струковна асоцијација чији сте председник подржава професионалне принципе и демократска начела, а не политичке опције у локалним обрачунима.

Директор РТВ-а
Зоран Величковић




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси