Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Изашла књига Ђорђа Милошевића “Новинарство и политика”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

23. 10. 2010.

Изашла књига Ђорђа Милошевића “Новинарство и политика”

Дугогодишњи дописник из Русије Ђорђе Милошевић објавио је књигу "Новинарство и политика" (Прометеј, Нови Сад).

Као вишедеценијски политички и спољнополитички новинар, Милошевић је лични сведок догађаја који су обележили протеклих пола века. Што се наше земље тиче, то је успон, стагнација, па затим пад социјализма и разбијање Југославије уз крајње драматичне догађаје. На међународном плану, то је период хладног рата, па распада СССР-а и Варшавског уговора.

Ђорђе Милошевић је на лицу места гледао рушење Берлинског зида, био сведок уједињења Немачке, почетка ,,бархатне револуције'' у Чехословачкој, ,,револуције ружа'' у Грузији, ,,наранџасте револуције'' у Украјини.

Сведок је трагичних догађаја у постсовјетској Русији и бившим совјетским републикама, па њеног опоравка и јачања; затим ратова на Северном Кавказу - у Нагорно-Карабаху, Чеченији, Абхазији, Ингушко-осетинског рата. О свему томе аутор износи у књизи низ чињеница И интересантних детаља непознатих широј јавности.

Он говори о двоструким стандардима у међународним односима, селективној правди, рату у бившој Југославији виђеном из Русије, стереотипима и предрасудама, бомбардовању наше земље, војном запоседању Косова и Метохије и самопроглашењу независности Косова.

Аутор у књизи исцрпно анализира улогу и став домаћих и светских медија, осврће се на захуктавање огромне иностране пропагандне машине у сатанизацији српског народа, о чему је сазнања стекао на самом извору, у контактима и разговорима са колегама, страним новинарима, али и са високим државним руководиоцима.

Као новинар агенције ТАЊУГ (скупштински извештач, дипломатски уредник, шеф спољнополитичке редакције и дописник из више земаља) Милошевић је годинама изблиза пратио збивања у државном и политичком врху наше земље, деловање и понашање њених највиших руководилаца, па је у својој новој књизи изнео своје утиске о познатим политичким личностима, домаћим и страним, као и о повезаности, спрези или сучељавању политике и новинарства.

Предочавајући своје виђење ситуације у новинарству пре за време и после распада Југославије, Милошевић "прави паралелу између новинарства у социјализму и данас, веома је критичан према садашњој ситуацији у друштву и медијима и отворено пише о драстичном паду морала, замени система вредности".


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси