Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Писмо главне уреднице РТВ Врање председници УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

22. 10. 2010.

Писмо главне уреднице РТВ Врање председници УНС-а

Отворено писмо главне и одговорне уреднице Радио телевизије Врање Љубице Здравковић-Џонов председници УНС-а Љиљани Смајловић

Поштована г.Смајловић,

Без обзира на све околности, претње и уцене којима сам изложена последњих дана, пожелела сам да се и Вама лично обратим за савет, помоћ или како год то назвали...

Претпостављам да Вам је случај „скидања“ документарног филма о 5.октобру са програма регионалне Радио телевизије Врање познат па ми немојте замерити молим Вас што Вам сада нећу препричавати цео ток догађаја.

Немам намеру ни да лоше говорим о свом директору, са којим сам повремено имала одличну комуникацију и разумевање, а који је самовољно „скинуо „ са програма поменути филм и тако „показао зубе „ главној и одговорној уредници. Па зашто Вам онда пишем? Ја сам члан НУНС-а и свој проблем сам одмах на почетку испричала свом удружењу а онда ме је мучила савест што и УНС-у нисам послала писмо, само зато јер се овде ради о еснафском односно професионалном проблему. Осим тога Ваше мишљење је мени важно а и мој директор је члан УНС-а.

Размишљам, што ће зависити од Вашег одговора, да је можда добро да једно писмо проследим и Суду части удружења новинара Србије. Моја питања се само односе на поље мог професионалног рада. Молим Вас, ако хоћете да ми одговорите да ли ја као главна и одговорна уредница имам право да уређујем програмску шему, без притисака и утицаја са стране? Да ли директор медијске куће има право да избаци емисију из програмске шеме упркос противљењу главне и одговорне уреднице? Да ли он то може да уради без икаквих последица? Какава је онда улога главног и одговорног уредника? Ако је неко незадовољан програмом ,повређен неком информацијом из програма и слично,кога ћете прозвати на одговорност –директора или главног и одговорног уредника ?

И, докле више снебивања, ако смо професионалци и ако су јасно подељене функције директора и главног и одговорног уредника, докле више да ћутимо и трпимо интелектуалне тортуре, на жалост, веома често, тортуре диктиране страначком острашћеношћу? Није ли лицемерно да ваш члан и мој директор каже да скидање филма нема политичку позадину? Није ли лицемерно да он тврди како је то урадио да би заштитио РТВ од утицаја једне политичке партије (ЛДП,у овом случају иако он то не каже ) и да је РТВ отворена за све опције? И то каже човек који је годинама уназад на високим положајима захваљујући партијској књижици?Да ли заслужујем да будем шиканирана зато што сам се обратила еснафском удружењу? Да ли је и ово писмо медијски линч за мог директора? Осећам потребу и да јасно изразим своју демократску оријентацију у политичком сазревању мога града ,моје земље али и политичку неутралност и то зато што сам дубоко уверена да новинар не би требало да има партијску књижицу.

У Врању, 15.10.2010.

Хвала унапред,
Љубица Здравковић-Џонов
главна и одговорна уредница Радио телевизије Врање


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси