Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Писмо директора РТВ Врање председнику НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

18. 10. 2010.

Писмо директора РТВ Врање председнику НУНС-а

УНС-у се обратио Зоран Величковић, директора РТВ Врање, са молбом да објавимо његово отворено писмо председнику НУНС-а Вукашину Обрадовићу. Писмо је упућено и на адресе НУНС-а и РРА.
Величковић је реаговао на саопштење НУНС-а од 9. октобра 2010. НУНС осудио цензорско понашање директора РТВ Врање.

Отворено писмо

Господине Вукашине Обрадовићу,

обраћам Вам се иако нисам члан НУНС-а, већ УНС-а. Не спорим Ваше право да штитите Љубицу Здравковић - Џонов, главну и одговорну уредницу медијске куће чији сам ја директор и чланицу НУНС-а, али сам веома непријатно изненађен тиме што притом не поштујете основно правило сваког новинарског кодекса: да саслушате и другу страну.

Будући да сте кренули у медијску хајку против мене пре него што сте се обавестили о чињеницама које су претходиле мојој одлуци да скинем емисију, односно филм Предрага Бамбића ‘‘Дан када сам одлуцио да останем‘‘ о петооктобарским догађањима, присиљен сам да Вам се обратим отвореним писмом.

Одлуку о скидању спорног филма донео сам на основу овлашћења и обавеза које ми налажу закони који уређују ову област, а руководио сам се пре свега чињеницом да са аутором филма није потписан Уговор о заштити ауторских права. Такав уговор мора да постоји за све емисије и филмове који нису из сопствене већ из екстерне продукције. Прописи налажу да нити једна емисија из екстерне продукције не може да буде уврштена у програмску шему пре потписивања уговора којим ће се дефинисати ауторска права, чак и када се аутори одричу тих права. Као директор Радио Телевизије Врање, једини сам овлашћен да потписујем уговоре о емисијама и филмовима, а моја је обавеза да се, у циљу заштите интереса медијске куће и запослених у њој, бринем да прописи и прописане процедуре буду поштовани.

То је разлог због ког нисам могао да дозволим емитовање филма који је у програмску шему уврштен пре потписивања поменутог уговора и зато сам дао налог да се филм скине са програма.

Осим што није поштована прописана процедура, необично је у вези са овим филмом и то да је његовом уврштавању у програмску шему РТВ претходила кампања једне политичке странке, која је електронском поштом најављивала његово емитовање и позивала грађане Врања да га гледају на нашој телевизији. Недопустиво је да се на Регионалној РТВ, која жели да буде јавни сервис грађана, подлеже захтевима једне политичке опције, ма које оријентације она била, јер РТВ мора бити сервис свих грађана Пчињског округа и свих политичких опција, без њиховог отвореног фаворизовања.

Будући да нисте нашли за сходно да од мене правовремено затражите образложење одлуке која се главној уредници и Вама није допала из вама двома знаних разлога, о којим јавност може само да нагађа, позивам Вас, у име професионализма који сте некад поштовали, да ово отворено писмо проследите свим медијима којима сте проследили и своју подршку главној и одговорној уредници.

Подсећам Вас да сте већ прекршили обавезу новинара да консултује и другу страну и да јој омогући да изнесе свој став (Кодекс новинара Србије, члан 4, глава прва, Истинитост извештавања), као и правило да новинар не сме слепо да верују извору информације, јер мора да води рачуна о томе да извори информација често следе “своје интересе или интересе друштвених група којима припадају и прилагођавају своје исказе тим интересима” (члан 2, глава четврта, Новинарска пажња). Занемарили сте и обавезу новинара и медија да поштују и примењују важеће законодавство о заштити ауторских права (члан 1, глава осма, Поштовање ауторства).

Осудили сте ме без права на одбрану, а све у име “демократије и независности” на које се позивате само онда када се неко дрзне да се супротстави Вашим ставовима и партикуларним интересима.


Директор РТВ-а
Зоран Величковић

Врање 15. октобар 2010.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси