Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Отворено писмо Драгану Бујошевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

03. 09. 2010.

Отворено писмо Драгану Бујошевићу


Отворено писмо Драгану Бујошевићу, Главном и одговорном за цензуру Политике

Драгане,


У Политици је од вашег доласка на чело предузећа посао изгубило стотинак људи, а да је проглашење »технолошког вишка« (у који сте угурали и мене) било незаконито, потврђује и надзор Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности спроведен у Политици. После моје пријаве Поверенику, показало се да је Политика кршила не само моја него и права других отпуштених јер је јавно истакла личне податке запослених који су незаконито проглашени »технолошким вишком«.

Упркос зависности од владе која вас је винула на положај, као новинар имали сте дужност да у име професије штитите запослене у Политици, без обзира на њихово опредељење.

Уместо тога ви сте дозволили цензуру, дискриминацију и притиске на новинаре. Пад тиража је очекивана последица кршења аутономије новинара. Али уместо да се ви и ваши сарадници који сте најодговорнији за катастрофално стање у Политици, први покупите са својих добро плаћених функција, ви кривце »проналазите« међу добрим радницима којима годину дана нисте дали да раде свој посао.

Мени је од тренутка када сте преузели функцију без икаквог образложења забрањено писање коментара. Уредницима сте наредили да мени, у време када сам била стално запослени дописник, не смеју да објављују чланке, чак ни вести.

Нису уважени моји захтеви да Политика објави исправке неистина које је штампала, иако сам то од вас писмено тражила. Иако годинама тврдите да није српски ћутати, на моја писма месецима нисте одговарали, а онда сте децембра за медије изјавили да сте то увек »уредно« чинили, што је неистина. Ту неистину сте поновили и у изјави за Удружење новинара Србије.

Ви сте први који бисте морали да одете са брода који сте насукали, а уместо тога служите реваншистичкој политици власти која је помоћу вас из Политике очистила “неподобне” новинаре запослене у мандату бивше главне уреднице Љиљане Смајловић. Због вас је Политика опет претворена у режимске новине. Уместо критичког мишљења и истраживачког новинарства у Политици се поново учвршћује дух полтронства, прогона неистомишљеника и конформизма.

Пре две године у Политици сам објавила записник састанка у Вашингтону са детаљним америчким инструкцијама Љубљани како да се на челу ЕУ држи по питању односа ЕУ-Русија и у погледу признања Косова. Петицију коју је лансирао МСП Словеније а којом је осуђено објављивање тог плана у Политици, потписало је 339 словеначких дипломата. Словеначка политика је тражила од српских власти да ућуткају, односно да јој се “скине с врата” дописник из Словеније. Заиста нисам очекивала да ће се Политика повити под притисцима и уручити ми отказ скројен по вољи домаћих и страних политичара.

То није демократија. То је демократура, диктатура једноумља под привидом демократије.

У кршење новинарске и слободе јавне речи директно сте умешани сви који сте одговорни за “списак технолошког вишка” у Политици – ви Бујошевићу, председница управног одбора ПНМ Соња Лихт, директорка Глишић и њен заменик из WАЗ, заједно са вашим налогодавцима из власти. Управо због таквог незаконитог поступања вођства Политике била сам присиљена да тужим Политику.

Ово што сте урадили мени и другим новинарима отераним из Политике, биће једном поништено. Али остаће трајно сведочанство о вашој издаји професије и о слуганству пролазној власти.

Светлана Васовић-Мекина

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси