Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Ружан детаљ са летовања на хрватском приморју једне београдске породице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

18. 08. 2010.

Ружан детаљ са летовања на хрватском приморју једне београдске породице

Усијане главе никако да се о’ладе





– Сви који из Србије желе да се одморе и релаксирају, у сваком погледу су добродошли у Далмацију, где ће се осећати као код своје куће – рекао је недавно председник Хрватске Иво Јосиповић, али га неки изгледа или нису добро чули или озбиљно схватили, одлучивши да током јула и августа госте из Србије на Јадрану дочекају каменицом или ножем.

Слупани аутомобили српских туриста на далматинском приморју, као вандалски призор примитивне прошлости, нису остали у времену за које се помислило да су већ одавно за нама. Напротив. Овога лета је, нажалост, знатно више него претходних година, у Сплиту, Задру или Ријеци опет било актуелно ломити стакла и шофершајбне кола са српским регистрационим таблицама. Забележено је неколико бацања возила у море, кидања идентификационих ознака са каросерија зарад трофеја (!), а било је и физичких насртаја хладним оружјем на српске држављане.
– Шта су тражили, то су и добили – изјављивало се у тамошњој штампи поводом учесталих инцидената ове врсте, заборављајући при том да је реч, пре свега, о госту који за разлику од оних са Запада не жали пара како би уживао у чистом мору, мирису четинара и сунцу чији зраци уз поветарац са пучине најбоље доприносе препланулој (бакарној) боји коже.

Фијат уно са БГ таблицама

Слушајући речи хрватског председника Иве Јосиповића приликом недавне посете Београду, када је у друштву свог колеге Бориса Тадића као домаћина отворено позвао Србе да свој годишњи одмор овога пута проведу на приморју у његовој ”лепој држави”, с нескривеним одобравањем се могло закључити да су историјске несугласице из деведесетих можда и превазиђене. Неке сигурно и јесу, али очито не све и не на сваком месту у Хрватској.
– Сви који из Србије желе да се одморе и релаксирају, у сваком погледу су добродошли у Далмацију, где ће се осећати као код своје куће – говорио је Јосиповић, али га извесно неки или нису добро чули или озбиљно схватили, одлучивши да током јула и августа госте из Србије на Јадрану дочекају каменицама или ножем. У контексту наведених оволетњих непријатности на хрватској обали, породица аутора овога текста је током дела летовања у Виру код Задра такође доживела кошмарне тренутке и то 2. августа или пар дана пре него што ће наставити пут дуж некадашње југословенске магистрале. Насилницу су, наиме, у глуво доба ноћи каменовали на молу у Виру њихов паркирани ”Фијат уно” са БГ таблицама. Улубљена лимарија на вратима возача сасвим добро показује да се мржња нападача није смирила све док, најзад, није сломљено и стакло, после чега су се, вероватно, храбро дали у бег. Био је то, иначе, четврти боравак ове породице на том симпатичном хрватском полуострву. Претходна три су прошла без икаквих потешкоћа. Али, не иде ли крчаг најчешће на извор док се не – разбије! Касније, током дана, рутински увиђај задарске полиције на лицу места није оштећенима и шокираним Београђанима донео много утехе. Додуше, љубазно су се у име Н.Н. лица извинили за насталу ситуацију и при том покушали да објасне сам догађај.
– Тешко вам је и не само због тога нам је искрено жао, али знате како је … И код вас и код нас има усијаних глава, које никако да се о’ладе, па када се на њих налети, онда су овакве ствари неизбежне – рекао је један од полицајаца, с тим што се Београђани, упркос видном напору, никако нису могли сетити неког сличног случаја са аутомобилима загребачке или вуковарске регистрације, који се често могу видети у српској престоници, у улици Страхињића бана.

На месту летовања родитеља

Цена намештања стакла за ”Фијат уно” у центру Задра је била коректна и мање битна од охрабрујуће чињенице да су многи видевши слупани српски ауто са неверицом климали главом и негативно коментарисали затечени ружин чин. У самој станици милиције, шалтерски службеник у униформи је упутио такође речи утехе, тврдећи да је протеклих дана у Задру и околини било горих појава и да је ”Фијат уно” још одлично прошао! При том, онако узгред, представио се и као велики навијач ”Црвене звезде”, распитујући се за неке њене бивше играче, чија је имена изговорио по мало опрезно и готово шапатом. У задарској луци мештани су у аутомобил српске регистрације гледали као чудо, можда се и дивећи храбрости његових власника да се слободно возикају путем који води испод зидина тог древног приморског града. Уз по неки намрштени поглед и повремено гунђање у стилу ”зар су ови поново овде”, све је углавном прошло без проблема.
– Не памтим када сам овде на риви видео нека српска кола и зато свака част на одважности – коментарисао је један мештанин, а када је сазнао да су ”Фијат уно” и његови власници у Задру принудно и због намештања поломљеног стакла, слегнуо је раменима и додао – Шта да вам кажем? Неки се ни после толико година нису опаметили. Будала има свуда… А како ћемо са таквим понашањем у Европску унију? Седам дана касније, приликом повратка у Београд, порука са још увек актуелних рекламних билборда ”Дођите у Далмацију, на месту где су летовали ваши родитељи”, деловала је и делимично шаљиво. Сви су изгледи да ће се сличне пропагандне поруке појавити и пред наредно лето. Можда ће се председник Јосиповић и тада огласити у истом стилу, али ће путници-туристи из поменутог ”Фијата уна” извесно отићи на одмор у – другом правцу. Бар тако планирају сада, када су још увек под утиском оног што је било. Хоће ли у међувремену променити мишљење?
А. Гајовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси