Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  "Дражесни КГБ - јави се" на румунском
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

29. 06. 2010.

"Дражесни КГБ - јави се" на румунском

Књига "Дражесни КГБ јави се" аутора новинара Драгослава Симића и Милана Петровића преведена је на румунски језик. Књигу је превео Васа Барбу, а издавачи су "Либертатеа" из Панчева и "Паидеја" из Букурешта.

Румунско издање, истоветно је српском, које је почетком 2009. године објавило Удружење новинара Србије. Представљено је 23. јуна у књижари "Михаил Садовенау" на Булевару Магеру у Букурешту уз присуство Милана Петровића и Васе Барбуа.

 

 

Предмет књиге је деловање тајне радиостанице «Слободна Југославија», која је емитовала програм из Букурешта од 1949 – 1954 године. Њен уредник био данашњи дописник Политике из Румуније, Милан Петровић, који је на узбудљив начин приказао драму политичког емигранта у време Информбироа.

"Како може КГБ, име чувене совјетске тајне полиције, да буде "дражесно" ? Човеку се леди крв на помисао шта је та тајна служба радила. У чему је, онда, веза оне љупке девојке, која се види на корицама књиге, са КГБ ? Одмах да објаснимо : била је случајна пролазница на једној београдској улици, огрнута модном јакном са црвеном звездом и ознаком КГБ, када ју је господин на слици, Милан Петровић, срео, зауставио и тим поводом написао аутобиографску причицу "Дражесни београдски КГБ – јави се". По том тексту књига је и добила име".


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси