Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Новинари "Политике": Да ли је премијер у сукобу интереса?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

17. 12. 2009.

Новинари "Политике": Да ли је премијер у сукобу интереса?


Новинари "Политике" Маријана Милосављевић, Драгана Матовић и Владимир Радомировић поднели су данас Републичком одбору за решавање о сукобу интереса пријаву против премијера Мирка Цветковића због сумње да се налази у сукобу интереса, јер државно предузеће Политика послује са приватном фирмом у којој је премијер сувласник.

У образложењу пријаве наводи се да је Ауторска агенција, предузеће у којем Цветковић има акције, потписала уговор о сарадњи са предузећем Политика новине и магазини, које контролише Влада Србије.

Руководство Политике саопштило је хонорарним сарадницима да сарадњу могу да наставе само ако пристану да потпишу појединачне уговоре с Ауторском агенцијом. То је Политици омогућило да лажно прикаже да нема хонорарне сараднике, што јој отвара пут да стално запослене прогласи технолошким вишком и да их отпусти.

Политика новине и магазини заједничко је предузеће Политике а.д. и немачког концерна WAZ Mediengruppe који имају по 50 одсто акција у њему. Већински власник Политике а.д. је држава Србија, која преко Владе поставља чланове њеног управног одбора и одлучује о избору генералног директора предузећа Политика новине и магазини и главног и одговорног уредника листа Политика.

Према подацима из Централног регистра хартија од вредности, власник више 70 одсто акција Политике а.д. су држава Србија или јавна предузећа. Највећи појединачни акционар је Република Србија са 31,06 одсто акција, затим Акцијски фонд са 21,26 одсто, ЈП Електропривреда Србије са 12,12, ПИО Фонд РС 4,33, Комерцијална банка 2,61, и тако даље.

Такође, у Централном регистру хартија од вредности као један од власника Ауторске агенције наведен је и Мирко Цветковић, који има 5,62 одсто акција.

“Генерални директор Политике новине и магазини (ПНМ) директно је подређен Влади Србије, а с обзиром да је председник Владе сувласник Ауторске агенције сматрамо да је уговором о сарадњи између предузећа Политика новине и магазини и Ауторске агенције прекршен Закон о спречавању сукоба интереса при вршењу јавних функција тиме што је једна фирма под претежним утицајем Владе поверила посао фирми у којој председник Владе има акције”, наводе новинари Политике који су поднели пријаву Републичком одбору за решавање о сукобу интереса.

Од 1. јануара 2010. године, све поступке које сада води Одбор преузеће Агенција за борбу против корупције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси