Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  „Ђорђе Фишер“ Александру Чотрићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

08. 12. 2009.

„Ђорђе Фишер“ Александру Чотрићу

Једногласном одлуком жирија (Нинус Несторовић, Милан Тодоров, Душан Војводић Бирџа) овогодишњи добитник награде „Ђорђе Фишер“, која се додељује за допринос хумору и сатири, како списатељским радом, тако и осталим активностима које доприносе популаризацији хумора и сатире у Србији, постао је Александар Чотрић, књижевник из Београда.

У најужој конкуренцији за доделу овог значајног признања били су познати београдски новинар и књижевник Петар Лазић и Васил Толевски сатиричар из Скопља.

Чотрић је рођен 25. септембра 1966. године у Лозници. Од 1984. године објављује афоризме у НИН-у, "Политици", "Вечерњим новостима", "Данасу", "Књижевној речи", "Студенту", НОН-у, "Дуги", „Ставу“, "Београдским новинама", "Времену", „Јежу", „Младости“ и другим новинама и часописима.

Чотрић је у "Српској речи" од 1992. до 2005. године редовно исписивао колумну "Пета колона", на две новинске странице. Није престајао да пише ни за време режимских притисака, репресије и ратова. У "Петој колони" објавио је преко шездесет хиљада афоризама и сатиричних коментара. Реткост је у српској штампи да једна ауторска колумна траје 13 година. Афоризми из ове рубрике преношени су у београдској „Нашој борби“, новосадском "Мађар соу", скопском "Остену", сплитском "Фералу", бањалучком "Репортеру", љубљанској "Трибуни", загребачком "Данасу", сарајевској "Недјељи" и другим листовима на просторима бивше државе.

Објавио је књиге афоризама: "Даћемо ми вама демократију", "Пета колона", "Недозвољене мисли", „Кратки резови“, „Афоризми“, „Изабрани афоризми“, „Брзи резови“, „Гола истина“ (Аурора, 2008), „Афоризми“ и „Пострежимске мисли“. Коаутор је књига са мр Радованом Калабићем „Споменица Дражи“ и Миленом Поповић „Сабрани у расејању“.
Књигу хумористичко-сатиричних прича „Обележене приче“Александар Чотрић је објавио 2006, а књигу „Приче пред буђење“ („Алма“) 2007. године.

Године 2007. приредио је књигу анегдота „Тако је говорио Вук“ („Алма“).
Заступљен је у великом броју домаћих и страних антологија сатире, а добитник је и многих значајних књижевних награда.
Афоризми, приче и песме Александра Чотрића превођени су на енглески, пољски, немачки, француски, словеначки, мађарски, румунски, шпански, македонски, руски, албански, словачки, чешки, шведски, бугарски, русински и италијански језик. Чотрић је члан Удружења књижевника Србије и један од оснивача Фонда „Радоје Домановић“и председник је Скупштине Фонда.

Нинус Несторовић, председник Секције хумориста и сатиричара Друштва књижевника Војводине

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси