Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Писмо новинара - Приморани смо да напустимо “Политику”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

07. 12. 2009.

Писмо новинара - Приморани смо да напустимо “Политику”

После дуготрајних притисака који су почели доласком Драгана Бујошевића на место главног и одговорног уредника „Политике“ приморани смо да напустимо редакцију јер су нам уредници директно или индиректно саопштили да за нас нема места у листу и да смо “технолошки вишак”.

Вишком се проглашавају сви који су у „Политику“ дошли из независних медија и који су одбили да преузму „Политикину“ навику да повлађују властима.

Више пута смо, и писаним путем и усмено, тражили од Бујошевића и његових уредника да обуставе цензуру текстова. Уместо одговора били смо изложени новим претњама, чак и псовкама.

Заштиту од таквог понашања тражили смо од председнице Управног одбора Политике а.д. Соње Лихт. Од ње, као ни од Бујошевића, никакав одговор нисмо добили.

Места у „Политици“ више нема за Светлану Васовић-Мекина, коју је 2007. године компанија наградила као најбољег новинара. Од свих дописништава из иностранства укинуто је само дописништво из Љубљане, одакле је она извештавала.

Места у редакцији није било ни за бившег заменика главног и одговорног уредника Владимира Радомировића који се замерио кабинету Бориса Тадића јер није пристао на улепшавање интервјуа са председником.

„Политика“ има историју послушништва и искривљавања стварности, а та се историја под Соњом Лихт и Драганом Бујошевићем понавља. Верујемо да је то део давно најављене „реформе медија“.

Постоји основана сумња да је Ауторска агенција, приватна фирма премијера Мирка Цветковића, потписала уговор о сарадњи са „Политиком“ у којој Цветковићева Влада има надзор над државним акцијама.

Позивамо Одбор за решавање о сукобу интереса и Агенцију за борбу против корупције да истраже да ли је председник Владе користећи државну функцију обезбедио посао својој приватној фирми.

Владимир Радомировић
Маријана Милосављевић
Драгана Матовић
Раде Станић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси