Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Отворено писмо поводом дешавања у Друштву новинара Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

24. 11. 2009.

Отворено писмо поводом дешавања у Друштву новинара Војводине


Оно на шта сам као члан Управног одбора УНС-а својевремено упозоравао, оно због чега сам иступио из поменутог Управног одбора и вербално се сукобио са тадашњим председником УНС-а Нином Брајовићем, управо доживљава кулминацију: потпуно неспособна, распуштена врхушка, која своје ситне интересе крије иза лажне бриге за Војводину, покушава да од ДНВ-а најзад направи огољену, приватну прћију. Занимљиво је и то непресушно залагање за Војводину, јер су поједини чланови управе ДНВ-а, на челу са Кертесом, својевемено бацали јогурт на институције Војводине. Зато ми је њихово заклињање над аутономаством трагикомично. Уствари, они покушавају да од Војводине направе плашт који ће сакрити њихову неспособност.

Мени је Војводина заиста на срцу, као мој мили завичај, и сматрам да њој није потребно тако подудружење као што је ДНВ. Погледајте сајт ДНВ-а , www.dnv.org.rs ако вас не насмеје, расплакаће вас, јер је право огледало оног што ДНВ данас јесте. Одавно је јасно да су на челу ДНВ-а неспособни људи који гледају само личну корист, а не дају никакве резултате, људи који на питања о својем раду одговарају вређањима и покушајем дискредитације свакога ко другачије мисли. Омиљена им је посластица да противљење упућено ка њиховој неспособности изједначавају с нападом на Војводину. Али, хвала Богу, они нису синоним за Војводину. Војводина је синоним за европејство, мултикултуралност, еконосмки просперитет. Али, за последње догађаје, мислим на одлагање скупштине ДНВ, нису криви само доживотног управљања жељни челници ДНВ-а, већ и две управе у време колеге Нина Брајовића, које нису имале снаге да ставе тачку на безвлашће и самовољу.

Механизама да се нестатутарно понашање заустави има, то се јасно види, поготово сада када је догорело. И то је требало урадити одавно. Као бившег члан Управе УНС-а, као рођењог Војвођанина, мене је срамота на којој је лествици ДНВ у Војводини, поготово када се упореди са агилним НДНВ-ом. Мене је бринуло јер су скупштине ДНВ-а личиле на скупове тајног друштва, јер ми је речено да таквим скупштинама не могу да присуствују сви, већ "делегати" актива које "одобри Слободан Јаковљевић". У преводу, тридесетак људи је располагало неким парама, на неки начин, у име 700 новинара из Војводине, без икаквог легитимитета правило патуљасте скупштине, које су потом бирале управне одборе да се баве галамом, продавањем магле, лошим политиканством, а не оним за шта је ДНВ основан. Актуелном руководству ДНВ-а поручујем да слободно могу да оснују ново удружење, да се сами побрину за његове финансије, а да за пререгистрацију ДНВ-а морају да питају све чланове из Војводине, њих 700, а не такозвано друштво тридесет часних и нечасних стараца. Дајем снажну подршку иницијативном одбору за Скупштину ДНВ-а. Нека се чланови из Војводине најзад изјасне!

Да ли им треба група неспособњаковића која ништа не ради осим што приземно вређа све оне који их прозову! Ово је требало урадити одавно, тако да ово писмо буде и велика критика УНС-у који је дао за право олигархији ДНВ-а да аматерски и опортунистички заступа новинаре Војводине, од којих, ако је судити по скупштинама, немају подршку, јер је обичај да се на њима појави до 50 одабраних људи, што ћете признати јесте занемарљив број новинара Војводине. Ово је критика и појединим члановима иницијативног одбора који су ми пре приговарали да изношењем проблема правим проблем. Време је показало ко је у праву. Позивам све новинаре из Војводине да дођу на Скупштину. Време је да се ствари мењају. Време је да имамо ДНВ на који смо сви поносни, а не ДНВ који служи за подсмех озбиљним колегама.

У Зрењанину, 20.11.2009.

С Поштовањем,

др Игор Алексић,

бивши члан Управе УНС-а







Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси