Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Писмо 276 радника Радио-телевизије Приштина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

30. 10. 2009.

Писмо 276 радника Радио-телевизије Приштина


Радници Радио телевизије Приштина јединствени су у ставу да не прихвате одлуку генералног директора и Управног одбора РТС да се свих 276 радника нађе на списку за социјални програм, чиме би практично био угашен РТС-РТП, који је готово две деценије део Јавног сервиса, а што би био први случај гашења једне српске институције на Косову и Метохији.

Притом, радници РТП не споре да је потребна рационализација и спремни су да је спроведу у договору са РТС-ом и Владом РС.

Питање свих питања везаних за будућу информативну делатност РТВ Приштина, упућујемо Влади РС и захтевамо да нам упути јасан одговор – да ли јој је потребан јак српски медиј на Косову и Метохији?

Напомињемо да је управо Влада Републике Србије 2001.године иницирала формирање јаког српског медија на Косову и Метохији од радника РТП ради информисања српског становништва на Косову и Метохији и боље информисаности укупне српске јавности о збивањима на КиМ.

Радници РТП-а у том најгорем периоду, током десет најтежих година без поговорно су обављали свој посао бележећи све значајније догађаје у најнебезбеднијим и нехуманим условима, ризикујући и животе.

Такође, треба напоменути да једино радници РТП-а од свих јавних предузећа нису остварили право на тзв. косовски додатак, те овакав чин доживљавају као додатну казну.

У случају да Влада прихвати захтев радника, у шта верујемо, захтевамо да радници РТП-а остану у саставу РТС-а, а да Влада Србије и РТС изнађу начин да финансирају медије који би истовремено били емитери и обављали посао дописништава за потребе Јавног сервиса.

Обавеза државе би, дакле била, да финансира функционисање емитера из састава РТП-а, будући да тренутно не постоји могућност убирања претплате на КиМ.

Напомињемо, да формално приватно власниство над медијима из састава РТП-а, које је било обавеза због УНМИК-овог законодавства, не сме да буде препрека за формулисање правног статуса РТП у оквиру Јавног сервиса.

Такође, сматрамо да више не постоји било каква потреба прикривања нашег правог статуса (организационе целине у саставу РТС-а) јер сматрамо да озбиљна држава има право и обавезу да штити своје интересе на простору који је правно део државе Србије, а тренутно под међународним протекторатом.

Ово тим пре што је досадашње понашање медија из састава РТП увек било усмерено ка успостављању сарадње међу заједницама, добрих односа са међународним организацијама, професионално и врло одмерено, односно онакво какво би држави Србији одговарало за спровођење своје политике према Косову и Метохији.

Још једном желимо да нагласимо, огромно незадовољство радника РТП исказано на састанцима 26. и 27.октобра 2009. године и нашу спремност на све видове борбе за заштиту својих права и интереса.

Ово писмо управо има за циљ изналажање најбољег решења, јер сматрамо да РТП не треба да буде проблем за државу, већ решење за медијски интерес државе Србије на Косову и Метохији.

Потписи радника РТВ Приштина достављени су УНС-у

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси