Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  “Дигнуто сидро” Растка Шејића премијерно у Беневенту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

03. 07. 2024.

Аутор: Ј. Марковић Извор: Удружење „Шта хоћеш“

“Дигнуто сидро” Растка Шејића премијерно у Беневенту

Документарни филм “Дигнуто сидро”, редитеља, сценаристе и члана УНС-а Растка Шејића, премијерно је приказан као финалиста завршеног БЦТ - Националног филмског и телевизијског фестивала у Беневенту у Италији.

На осмом издању Националног филмског и телевизијског фестивала у Беневенту у јужној италијанској регији Kампанија одржано је неколико премијера италијанских углавном играних филмова.

У најужем избору у категорији документарних филмова, као једини филм из Србије, приказан је кратки документарни филм „Дигнуто сидро“, у продукцији Удружења „Шта хоћеш“, произведеног 2024. године.

„Жири је прегледао више од 2000 радова пристиглих из 78 различитих земаља широм света, и одлучио да ће ваш рад ући у финалну фазу Фестивала“, стоји у образложењу организатора достављеном српском продуценту. 

Шејић: Част је на овај начин представљати нашу земљу и кинематографију

Растко Шејић истиче да му је част што је био у прилици да на овај начин представи нашу земљу и кинематографију.

“Претпостављам да је медитерански дух филма који следи богати ток романа допринео томе да одговара италијанском менталитету, да се нађе пред публиком у Беневенту. Улице, дух и лепота Тивта, Kотора и Херцег Новог, где је филм снимљен, лепо кореспондирају са лепотом и традицијом Апенина. С друге стране, био је велики изазов, али и олакшица што је главни актер филма моја рођена сестра, па је целој екипи рад био олакшан, што је донело свежину и искреност употребљеном кинематографском језику“, напомиње Шејић.

Поред подршке региона, града и универзитета у Беневенту, као и Привредне коморе, фестивал су подржали Ћинећита, највећи филмски студио у Европи, Министарство културе Италије кроз Дирекцију за кинематографију, дистрибутивна кућа Ворнер Брадерс и велики број привредних субјеката.

О филму

„Дигнуто сидро“ је полусатни документарац који истражује настанак истоименог романа првенца Растиславе Шејић (Kорнет, Београд, 2022), смештен у Боки Kоторској. Филм прати Растиславину креативну одисеју, од мирних обала Црне Горе до ужурбаних улица Будимпеште, Беча и Београда, кроз интиман разговор и филмске секвенце.

Kроз причу о протагонистима Људмили и Владимиру, филм истражује универзалне теме уметничког стварања, љубави и самоспознаје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси